Weekendtip: Provincie Fryslân organiseert spannende wedstrijd skûtsjesilen op Sneekermeer

Voor wie nog op zoek is naar watersportvermaak dit weekend: tijd om naar Friesland te vertrekken. Daar wordt op zaterdag 1 juli een driejaarlijkse wedstrijd skûtsjesilen gehouden.

skûtsjesilen

In 2019 werd de strijd voor het laatst gestreden, maar ook dit jaar mogen de skûtsjesilers weer los: op zaterdag 1 juli om 10:00 uur wordt op het Sneekermeer gestreden om de Friso Bokaal; een wedstrijd met de skûtsjes van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (Centrale Commissie Skûtsjesilen). Deelnemers zijn ondernemers, bestuurders en politici uit het hele land. Dus ook een 'niet-Fries' kan met de prijs naar huis gaan. Zo won in 2019 Europarlementariër Malik Azmani de felbegeerde bokaal.

Een oude traditie

Al sinds 1985 wordt elke drie jaar gestreden op het Sneekermeer; een indrukwekkende wedstrijd voor zeilliefhebbers. Voornamelijk de imposante skûtsjes zijn een lust voor het oog. De typisch Friese vrachtschepen zijn dan misschien niet vergelijkbaar met de snelle boten uit een wedstrijd als The Ocean Race maar de rijke geschiedenis van het skûtsjesilen maakt een dergelijke wedstrijd alsnog een genot om te beleven.

En wij grijpen natuurlijk elke kans aan om ons weekend te vullen met nautisch plezier. Zien we u daar?

Op het water
  • Provincie Fryslân, VVV
  • Adobe Stock