Dit is wat u aan proviand meeneemt op uw jacht om goed voorbereid op reis te gaan

Hebt u een lange reis op de planning staan? Dan is het zeker belangrijk om voldoende voedsel mee te nemen voor de reis. Dit is wat u aan proviand meeneemt op een jacht om voorbereid te kunnen uitvaren.

proviand

Wanneer u van plan bent om een lange reis te maken aan boord van uw jacht, dan is proviand een onmisbaar onderdeel van de voorbereidingen. Maar hoeveel eten heeft u nu eigenlijk nodig wanneer u voor langere tijd onderweg bent? Een supermarkt zult u op het water niet tegenkomen en het aanmeren in de haven van de volgende bestemming kan soms een aantal dagen op zich laten wachten. Daarnaast is er geen sprake van onbeperkte toegang aan boord tot een koude of droge opslagplaats voor uw goederen. Maar in hun boek The Hunter & The Gatherer doen Catherine Lawson en David Bristow, beide langdurige aan-boordbewoners, een boekje open over de hoeveelheid proviand die u aan boord mee moet nemen tijdens een lange reis. Aan alles is gedacht dus doe er uw voordeel mee!

Een volle kombuis

Volgens Lawson en Bristow is het zaak om te zorgen dat er in ieder geval genoeg te eten aan boord is voor drie maanden. Wanneer mogelijk is het handig om altijd in te slaan in lokale winkels (wie weet wanneer u de kans weer krijgt?) en ook het zelf ondernemen van een poging tot de vangst van vis is een goede manier om uzelf te voorzien van vers voedsel. Toch zijn bepaalde voedselgroepen belangrijker aan boord dan anderen. We zetten een aantal voor u op een rij.

Eiwitten, noten en zaden, en koolhydraten

Noten en zaden zijn een simpele bron van voedingsstoffen die ook makkelijk aan verschillende maaltijden toegevoegd kunnen worden. Een bijkomend voordeel is dat noten en zaden goed houdbaar zijn en weinig plaats in beslag nemen in een voorraadkast. Eiwitten zijn daarentegen iets lastiger om te kunnen kopen, maar gelukkig is vlees en vis niet het enige voedsel rijk aan deze voedingsstof. Men kan zorgen voor voldoende eiwit door eieren te eten, linzen, kikkererwten en kidneybonen. Deze zijn langer houdbaar en makkelijker mee te nemen aan boord dan vers vlees of verse vis. Maar het belangrijkste om aan boord mee te nemen is toch wel koolhydraatrijk voedsel: pasta, rijst, quinoa, wraps, crackers, noem maar op. Koolhydraten zijn onmisbaar in de voorraadkast van de ervaren zeeman.

Dingen die u niet snel vindt

Wanneer u zeker weet dat een supermarkt niet vaak op de route ligt, is het belangrijk om te zorgen dat u hierop voorbereid bent. Zo zult u misschien niet snel de mogelijkheid krijgen om melk, yoghurt, kaas of boter te kopen. Het kan dan handig zijn om te zorgen dat uw koelkast vol ligt met deze schaarse lekkernijen.

Daarnaast kan het moeilijk zijn om fruit en groenten vers te houden op zee. Zorg daarom dat de groente met de kortste houdbaarheid altijd in de vriezer ligt. Zorg ook dat u regelmatig controleert of alles nog vers is en gebruik groente en fruit dat er wat verdrietig bij ligt direct in uw volgende maaltijd. En in dit geval is ingeblikt voedsel uw beste vriend; een rode biet in pot blijft nu eenmaal langer goed dan een verse.

Een goed begin is het halve werk

Een goede voorbereiding zal u enorm veel schelen onderweg. Natuurlijk is het altijd belangrijk om te controleren of er onderweg mogelijkheden zijn tot het kopen van goederen, op die manier komt u in ieder geval niet zonder te zitten.

Een vaartocht op zee is toch veel fijner zonder scheurbuik.

Op het water
  • Yachting World
  • Adobe Stock