Nederlandse jachtbouwers zorgden voor flinke inkomsten in 2022

Ze staan wereldwijd bekend om kwaliteit en innovatie: Nederlandse superjachtbouwers deden het goed in 2022. Met een sterke positie op de markt gaat het jachtbouwers in ons kleine landje voor de wind.

jachtbouwers

2022 was een wisselend jaar wanneer het gaat om de scheepsbouw. Er is sprake van concurrentie vanuit Azië voor de commerciële zeeschepen en de bouwers van binnenvaartschepen hebben moeite met het vullen van hun orderboek. Wie het niet moeilijk heeft gehad in 2022? De Nederlandse superjachtbouw. Zij konden vorig jaar rekenen op een flink aantal nieuwe bestellingen en hebben dus (figuurlijk) de wind in de zeilen.

Jaarverslag

Afgelopen maandag werd het jaarverslag van de NMT gepubliceerd; een verslag waarin onder andere aangegeven wordt hoe het ervoor staat met de scheepsbouw. Zo zijn er in 2022 volgens het rapport bijvoorbeeld 31 nieuwe zeeschepen geleverd met een waarde van €297 miljoen. Een mooi bedrag zou je zeggen. Toch lag het bedrag in 2021 op een totaal van €853 miljoen en dat betekent dat de zeescheepsbouw het zwaar heeft gehad de afgelopen tijd. Maar in tegenstelling tot de zeescheepsbouw en de binnenvaartschepen, heeft de jachtbouw in 2022 juist mooie resultaten behaald.

Voor de wind

Zoals wij bij Nautique al wisten, staat de Nederlandse jachtbouw garant voor kwaliteit. En ook op het wereldtoneel worden de prestaties van de Hollandse scheepsbouwers gewaardeerd. Volgens het onderzoek van het NMT is de jachtbouw een van de weinige sectoren binnen de scheepvaart die Het orderboek van de superjachtbouwers werd maar liefst met 25 bestellingen uitgebreid. In 2022 stond het orderboek in totaal op 69 jachten met een indrukwekkende waarde van €6,6 miljard. De kenmerken die gewaardeerd worden in de jachtbouwers van Nederlandse bodem zijn vakmanschap, innovatie en de overall kwaliteit van de geleverde producten.

Hopelijk zet deze trend in 2023 door zodat wij ook weer kunnen genieten van een ruim aanbod aan Nederlands vakmanschap op het water.

Nieuws
  • Telegraaf
  • Adobe Stock