Extreem veel tijd en geduld: de nobele kunst van flessenscheepjes

Het lijkt een onmogelijke opgave: het bouwen van een schip-in-een-fles. Maar volgens Michael Stoddart, liefhebber van modelschepen en de kunst van flessenscheepjes, is het juist een erg therapeutisch proces wat vooral heel veel geduld vraagt.

Schip fles

Wie al eens een modelschip in elkaar heeft gezet, weet dat het aan elkaar vastlijmen van minuscule onderdelen op zichzelf al behoorlijk veel geduld vergt. Dus wanneer men dit combineert met de kleine werkruimte van een glazen fles zal menig modelbouwer met de handen in het haar blijven zitten. Hoe doen ze dat toch? We kijken graag met u naar de nobele kunst van flessenscheepjes.

Een goed begin...

Volgens Michael Stoddart, voormalig hoofdwetenschapper bij Australian Antarctic Division, begint het allemaal bij het kiezen van de juiste fles. De modelbouw-liefhebber vertelt ABC News: "Mijn ervaring is dat je een fles moet hebben die je inspireert. Een mooie, schone fles die het beeld niet verdraait wanneer je er doorheen kijkt. Goedkope flessen verdraaien het beeld." Stoddart heeft, sinds hij in september met zijn nieuwe hobby begon, al acht scheepjes in flessen gemaakt. Hoe lang het duurt om een dergelijk kunstwerk te maken? Hoewel de voormalig wetenschapper niet precies bij houdt hoe lang hij bezig is, gaat hij zeker uit van maanden werk.

Geduld is een schone zaak

De sleutel tot succes is volgens de professor voornamelijk geduld: "Het is niet moeilijk. Het is vooral prutswerk omdat alle onderdelen zo klein zijn." Maar zodra men de smaak te pakken heeft voelt de hobby volgens professor Stoddart vooral therapeutisch: "Het is heel fijn om te gaan zitten en met je handen te werken. Vooral wanneer je de hele dag achter een computer zit."

Een tipje van de sluier

De techniek? Makers zorgen ervoor dat het scheepje uiteindelijk precies door de hals van de fles past. Zo maken ze eerst de romp van het schip, plaatsen ze de masten en brengen ze alle tuigage en zeilen aan. Het hele vaartuig wordt vervolgens geverfd en de masten achterover geklapt. Eventuele dwarsmasten draait de maker in langsrichting waardoor het bootje zo door de hals van de gekozen fles past. In de fles heeft de maker al zee gemaakt en geverfd.

De kunst van de zeevaart

Volgens de voormalige wetenschapper is het bouwen van flessenscheepjes een ware kunstvorm die draait om waardering voor de kunst van de zeevaart: "Elke boot die je in een fles stopt is anders en je kunt in elk model wel iets moois vinden. Ik kijk naar andere modellen en haal daar mijn inspiratie uit."

Yacht Life
  • ABC News, Willem Wever
  • Unsplash, Crissy Jarvis