De 80-meter lange K/S Norge: het symbool van Noorse traditie en grootsheid

Deze maand vond de traditionele inspectie van het Noorse koninklijke schip de K/S Norge plaats. Een goed moment voor Nautique om in de geschiedenis van dit prachtige vaartuig te duiken.

Norge

Kroonprins Haakon nam onlangs de belangrijke taak op zich om de K/S Norge, het koninklijke schip van Noorwegen, te inspecteren. Het gaat om een jaarlijkse traditie die altijd in mei plaatsvindt; de koning begeeft zich, vergezeld door koningin Sonja, aan boord van het schip voor de inspectie. Een gebeurtenis die de blijvende betekenis van de Norge voor het Noorse koningschap benadrukt. De traditie wordt normaliter uitgevoerd door koning Harald, maar door diens aanhoudend herstel mocht de kroonprins het stokje van de koning overnemen. Bij Nautique nemen we u mee in de geschiedenis van de K/S Norge; een symbool van Noorse traditie en majesteit

Rijk verleden

Het schip is oorspronkelijk gebouwd in 1937 door het Engelse Camper & Nicholson Ltd. onder de naam Philante. Ze is gebouwd in opdracht van een Britse vliegtuigbouwer, maar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werd het schip gevorderd door de Royal Navy die het als escortschip en opleidingsschip gebruikte. Na de oorlog kwam de Philante alsnog bij de Britse vliegtuigbouwer terecht.

In 1947 werd ze gekocht door Noorwegen: voor de prijs van 1,5 miljoen NOK kocht het land het vaartuig als symbool van nationale trots. Ze kreeg de naam Norge, een representatie van de identiteit van het land. In 1947 werd haar interieur compleet verbouwd en op 17 mei 1948 werd de commandowimpel gehesen door commandant kapitein Christian Monsen. Op 9 juni werd het schip officieel overhandigd aan de toenmalige koning Haakon.

Onderdeel van de cultuur

Koning Haakon VII was bepalend voor het huidige gebruik van de Norge door de Noorse koninklijke familie. Het vaartuig wordt voor zowel privé- als officiële doeleinden gebruikt en is dan ook een integraal onderdeel van het koninklijk huis. Of het nu gaat om officiële buitenlandse bezoeken of internationale regatta's: de K/S Norge brengt koning Harald veilig naar bestemming en is dan ook een imposante vertegenwoordiger van de Noorse monarchie.

Een schip met een rijke geschiedenis en een onmisbaar onderdeel van de cultuur én tradities van het Noorse koningshuis.

Op het water
  • Royal Central
  • NL Beeld / _Stella Pictures