Een Frans Twitteraccount 'shames & blames' superjachten in Cannes voor CO2-uitstoot

Een Frans Twitteraccount openbaart onder de naam 'Mega Yacht CO2 Tracker' de hoeveelheid CO2-uitstoot van de superjachten die in de haven van de Franse stad liggen voor het jaarlijkse Film Festival.

Cannes

Van 16 tot en met 27 mei vond het jaarlijkse Film Festival in Cannes plaats. En dat betekent dat menig superjacht de haven van de Franse stad sieren. Dat superjachten nu misschien niet de meest milieuvriendelijke investeringen zijn, is bekend. Maar, een Franse twitteraar heeft tijdens het Film Festival zijn best gedaan om onder de aandacht te brengen in hoeverre een dergelijke aankoop het milieu schaadt. Onder de naam 'Mega Yacht CO2 Tracker' plaatste het Twitteraccount de CO2-uitstoot van de superjachten die aangemeerd lagen in de haven van Cannes.

Milieu-activisten

Er werden verschillende acties georganiseerd rond het Film Festival in Cannes; niet alleen de superjachten van beroemdheden moesten eraan geloven, ook het deel van de elite die zich een privéjet kunnen veroorloven werden lastig gevallen door leden van de Franse tak van de Extinction Rebellion. Op het Twitteraccount van de organisatie schrijven de activisten: "Is dit echt het moment om liters benzine te verbranden alleen om een paar seconden op een rode loper te kunnen lopen? Stop de privéjets."

CO-2 Tracker

Op het Twitteraccount van de activisten wordt bijgehouden hoeveel CO2-uitstoot komt kijken bij de jachten van formaat die in de Franse haven liggen te wachten op hun eigenaren. Een uur gebruikmaken van een superjacht zou volgens het account al meer dan twee ton CO2-uitstoot genereren. Dit staat gelijk aan een kwart van de gehele jaarlijkse CO2-voetafdruk van een gemiddelde Fransman. Jachten die aan de schandpaal werden genageld waren onder andere de Odessa II (1.6 ton CO2 per uur), Lac Leman (8160 ton CO2) en ook The Icon, het nieuwe elektrische vaartuig van BMW, werd beschuldigd van zogenoemd 'greenwashing'.

Of de actie het gewenste effect heeft is niet zeker, al lijkt het ons sterk dat de eigenaren van de slordige $600 miljoen aan jachten zomaar afstand doen van hun speeltjes.

Nieuws
  • France 24, Twitter
  • Unsplash, Jim Thirion