Het aantal boetes in Nederland bereikt in 2022 een record

In 2022 zijn meer boetes uitgedeeld op het water dan voorgaande jaren. Rijkswaterstaat spreekt zelfs van een recordaantal bekeuringen.

boetes

Het aantal boetes uitgedeeld aan bootgebruikers op Nederlandse wateren is in 2022 fors gestegen. In totaal werden 570 boetes uitgedeeld, een recordaantal en meer dan het dubbele van het aantal boetes dat uitgedeeld werd in 2021. De aard van de overtredingen loopt uiteen.

Overtredingen

Bootgebruikers ontvingen boetes voor te hard varen, het niet gebruiken van de dodemansknop, varen zonder vaarbewijs of het niet dragen van een reddingsvest. Voornamelijk het snelheidslimiet kan voor verwarring zorgen onder booteigenaren. Zo is de nationale snelheidslimiet op het water 20 km/u maar op provinciale waterwegen ligt dit limiet lager. Bij het niet naleven van de regels kunnen bootgebruikers rekenen op een boete tussen de 45 en 550 euro.

Bewustzijn

Het is belangrijk dat men bewust is van de regels die gelden op het water. Niet alleen voor de eigen portemonnee maar ook voor de veiligheid van andere bootgebruikers. Zorgen dat men een vaarbewijs heeft als dit vereist is en het houden aan de snelheidslimieten en andere voorschriften kan een groot verschil maken. Daarnaast is het dragen van een reddingsvest essentieel voor de veiligheid op het water. Geniet van de watersport, maar wees verantwoordelijk en voorkom boetes en mogelijke risico's.

Op het water
  • Dutch News
  • Unsplash, Gautam Krishnan