Een Nederlands bedrijf heeft de handen ineengeslagen met de overheid van de Malediven om samen een drijvende stad te ontwerpen. De stad zou een oplossing moeten bieden voor de toenemende dreiging van de opwarming van de aarde - en daarmee mogelijk overstromingsgevaar door de stijgende zeespiegel. De stad zou komen te bestaan uit 5.000 huizen waar 20.000 mensen zouden kunnen wonen. En het eerste bouwblok is inmiddels op z'n plek gesleept. Dat betekent dat een vakantie naar de Malediven binnenkort een nog mooiere toeristische hot spot rijker is.
Opwarming van de aarde
De opwarming van de aarde met 1,5 graden is een dreigend fenomeen dat vooral in de Malediven catastrofale gevolgen zou kunnen hebben. Het gebied bestaat uit bijna 1.200 eilanden en bijna geen van deze eilanden komen meer dan één meter boven de zeespiegel uit. In het geval van een stijgende zeespiegel betekent dit dan ook dat het land volledig onder zee zou kunnen verdwijnen. Daarom heeft de overheid, in samenwerking met WaterstudioNL stappen ondernemen om het land voor te bereiden op een mogelijke (maar waarschijnlijke) ramp.
De bouw
Het eerste bouwblok, bestaande uit vier gebouwen met opvallende kleuren, werd in februari al op zijn plek gesleept. De stad zal bestaan uit zowel koop- als huurwoningen met een vanaf-prijs van 250.000 dollar. Hoeveel de bouw van de stad zou moeten gaan kosten is nog niet bekend. Volgens Koen Olthuis, architect van WaterstudioNL zullen de kosten niet veel verschillen van die van een stad op het land. Hij vertelt RTL Nieuws: "De totale ontwikkelkosten zijn vergelijkbaar met ontwikkelkosten op land. Voor bouwen op water heb je duurdere drijvende funderingen nodig, maar bouwgrond op land kost meer. Het heft elkaar op." In de fundering van de stad zijn afmeerpalen gebouwd zodat de stad niet wegdrijft.
Nederlandse oplossing
Volgens Olthuis zou een drijvende stad ook voor in Nederland een goede stap zijn met betrekking tot het stijgen van de zeespiegel. "Waarom zou je geen drijvende wijk of stad bij het IJmeer tussen Amsterdam en Almere bouwen. Daar is genoeg plek en we hebben de technische kennis. De politiek moet vooruitstrevender denken. En zo'n drijvende stad kun je ook weer afbreken en naar een andere locatie slepen als het moet," aldus Olthuis.
De drijvende stad zou ongeveer 5 jaar duren om te bouwen. Dat betekent dat een charter naar de Malediven in 2028 zeker de moeite waard kan zijn; een ervaring om nooit weer te vergeten.
- Travel
- RTL Nieuws
- YouTube still