Westlandse wateren liggen vol met verwaarloosde 'weesvaartuigen'

Nederland heeft prachtige vaarwateren waar we maar liefst gebruik van maken op deze prachtige lentedagen. Maar in verschillende wateren kampen gemeenten met eenzelfde probleem; verwaarloosde bootjes die het uitzicht tijdens pleziertochten vervuilen.

verwaarloosde

Het is voor menig pleziervaarder een doorn in het oog: de bootjes die, vaak in groezelige staat, aan de oever vergeefs liggen te wachten tot hun eigenaar terug zal keren. Deze verwaarloosde, vaak vol water gelopen bootjes zijn een ongewenst onderdeel van het Nederlandse waterlandschap. Voornamelijk in de Westlandse wateren zijn de zogenoemde 'weesbootjes' uitgegroeid tot een behoorlijk probleem. En hoewel de gemeente op verschillende plaatsen ingrijpt en deze bootjes verwijdert, wordt er in het Westland helaas niet zo actief opgetreden. En dat zorgt voor een veel minder plezierige vaarervaring.

Vergeten schepen

Het AD sprak met Sjors Janszen, eigenaar van De Zweth Recreatie, een bootverhuur gevestigd in Kwintsheul. Janszen noemt de aanwezigheid van deze vergeten bootjes vooral 'zonde'. Hij vertelt het AD: "Het Westlandse water heeft er weleens mooier bijgelegen." Volgens de ondernemer vindt het probleem zijn oorsprong in 2020. Door de Corona-pandemie kon men niet meer op vakantie waardoor andere uitwegen werden gezocht. Veel mensen hebben op dat moment geïnvesteerd in een boot of ander watersportvaartuig. Janszen legt uit: "Sommigen kwamen er na een paar keer varen achter dat het toch niet echt iets voor hen was. Vervolgens hebben ze het vaartuig maar achtergelaten. Na een paar jaar ziet zo'n boot er niet meer uit."

Opruiming

In andere gemeenten wordt hard opgetreden tegen de weesvaartuigen. Zo werden in gemeente Drechterland verschillende boten uit het water gehaald en opgeslagen in de gemeentewerf. In de gemeente Alkmaar zijn in 2021 ook zo'n vijftien boten uit het water verwijderd. In het Amersfoortse Vathorst knapt een lokale ondernemer de gestrande bootjes op voor eigenaren voordat zij een boete riskeren. Volgens Janszen ligt de oplossing van het probleem voor de hand: registratieplicht voor pleziervaartuigen. "Voor zo'n vergunning betalen eigenaren een paar tientjes per jaar. Schepen die niet zijn geregistreerd, worden gewoon uit het water gehaald."

Op het water
  • AD, Noord Hollands Dagblad, Alkmaar Centraal, In de buurt
  • Adobe Stock/pirke