Profiel: Wallypower 58

Wally presenteerde onlangs een nieuwe telg in hun vooruitstrevende lijn jachten: de Wallypower 58.

Wallypower 58

Vanaf 1965 is Wally Design een synoniem voor extreme innovaties, zowel in zeil-jachten als motorjachten. Vorig jaar presenteerde Wally in Venetië onder grote belangstelling een nieuw motorjacht, de Wallypower 58. Het jacht reisde daarna als publiekstrekker naar de boatshows in Cannes, Monaco, Düsseldorf en Miami. Net als alle insiders vroegen wij ons af of deze nieuwe creatie, zoals gebruikelijk, weer belangrijke nieuwtjes en trends zou gaan inluiden. Dus stapten wij in Cannes aan boord voor een uitgebreid onderzoek.

Dit artikel komt uit Nautique 2-2023. Het volledige artikel vindt u in het magazine. Bestel het magazine hier of koop het in uw lokale boekhandel.

De Wallypower 58 heeft een uitklapbare 'beach club'

Wally

We treffen de nieuwe Wallypower 58 aan naast een zonovergoten steiger van de Vieux Port van Cannes. Het jacht wordt geflankeerd door de grotere Wally WHY en de kleinere Wallytender. Deze drie iconen vertegenwoordigen heel treffend, in drie formaten, de visie van Wally op de toekomst van motorjachten. Sinds de negentiger jaren volgen we met uitzonderlijk grote belangstelling de oprichter en ontwerper van Wally Yachts, Luca Bassani. En dat heeft een reden. Alle zeil- en motorjachten die deze visionair in de afgelopen dertig jaar heeft bedacht en ontworpen waren, en zijn nog steeds, belangrijke ijkpunten in de branche. Het zijn schepen die doen verbazen met vernieuwende ontwerpen en details. Jachten met een wow-factor dus. Dat is precies wat we hier ervaren als we oog in oog staan met deze drie Wally’s! We zullen ze even voorstellen.

Wallypower 58

Hoewel deze lichtblauwe 58-voeter gloednieuw is, gaat haar geschiedenis terug tot 2003. In dat jaar presenteerde Luca Bassani in Monaco zijn eerste motorjacht: de Wallypower 118. Het was een agressief overkomende, in metallic donkergroen gespoten verschijning met hoekige vormen en een ‘stealth’ uiterlijk. Zo’n schip dat niet zou misstaan in een futuristische speelfilm. Haar design was net zo radicaal als het motorvermogen van 3 x 5600 Pk en het monster haalde een top snelheid van maar liefst 65 knopen. Na de presentatie bleef dat onconventionele uiterlijk heel lang het gesprek van de dag in Monaco en dat was precies de bedoeling. Bassani had hier, na grote successen met Wally zeiljachten, meteen ook zijn visitekaartje afgegeven als ontwerper van bijzondere motorjachten. Nog meer bekendheid kreeg het schip nadat het figureerde in de film The Island (2005) van o.a. Steven Spielberg.

Meer lezen? Koop dan Nautique 2-2023 online of in de boekhandel.

Motorjachten
  • Gilles Martin-Raget