Dit compacte, snelle jacht is gemaakt voor achtervolgingen

Het wordt bestempeld als een baanbrekende oplossing voor patrouilleren op zee: de Effebi 44M CPV is een snelheidsduivel en het nieuwe wapen van Frontex voor grensbewaking, het bestrijden van clandestiene immigratie en het controleren van drugshandel.

Effebi 44M CPV

Het is zeker wat anders dan we gewend zijn van studio Arnaboldi: de superjachtbouwer is voor deze opdracht een heel andere richting ingeslagen. Maar, het resultaat mag er zijn! De Effebi 44M Coastal Patrol Vessel is al twee jaar in actie en wordt ingezet door de Italiaanse Guardia di Finanzia. Het snelle vaartuig heeft inmiddels 2.000 uur gemaakt in dienst van Frontex voor het beschermen van de Europese grenzen. En na het succes van dit eerste model zullen er nog zes andere schepen volgen.

Gemaakt voor actie

Marco Arnaboldi, de eigenaar van studio Arnaboldi heeft het vaartuig ontworpen en meegeholpen aan de bouw. In een persbericht van Studio Anaboldi legt hij uit: "Effebi 44M is het resultaat van de vraag van de Italiaanse Guardia di Finanzia, in samenwerking met de Italiaanse marine, om een snel patrouillevaartuig dat aan verschillende complexe eisen voldoet." Arnaboldi vertelt dat het jacht snel moest zijn in het geval van achtervolgingen, surveillance en het bestrijden van illegale immigratie. Daarnaast moest het op lage snelheid ook goed kunnen functioneren om te patrouilleren. Maar niet alleen de snelheid van het schip was van belang; er moest ook 23 man aan boord passen en de motor moest zo min mogelijk brandstof verbruiken zodat het vaartuig lange afstanden zonder problemen af kan leggen.

Innovatie

En zo was de Effebi 44M CPV geboren. Het schip heeft vier MTU 14V2000s die beide 2600 pk kunnen halen. Daarnaast heeft het vaartuig verschillende MJP 650 water jets. Dit zorgt ervoor dat het schip niet alleen snel is maar dat het ook zo min mogelijk onderhoud nodig heeft. Een ander belangrijk onderdeel van het schip is de romp; die diepe V-romp zorgt ervoor dat het schip prima functioneert op onstuimige zee. Het schip is in totaal 44 meter lang en de brandstof tank kan in totaal 35,000 liter brandstof houden.

De Effebi 44M CPV is een prachtig kunstwerk en een held in het water.

Motorjachten
  • Studio Arnaboldi
  • Courtesy of Effebi Spa