Team JAJO DutchSail doet het "wezenlijk anders" in La Grande Motte

Coach Pieter-Jan Postma: "In tegenstelling tot de afgelopen jaren hebben we deze winter eigenlijk niet als team getraind.”

Team JAJO

Tweevoudig overall winnaar JAJO DutchSail komt ook dit jaar weer in actie tijdens de Youth Foiling Gold Cup. Maar, dit jaar ligt de focus niet voornamelijk op de winst. Volgens coach Pieter-Jan Postma is de aanpak "wezenlijk anders".

Selectie

De eerste verrassende keuze die Postma heeft gemaakt, is een verandering in zijn selectie. Deze wedstrijd zullen de bekende namen meevaren (Ismene Usman, Elliot Savelon en Cas van Dongen), maar daarnaast zijn er ook nieuwe zeilers aan het team toegevoegd zoals Paul Hameteeman, Bart Lambriex en Arianne van de Loosdrecht. Postma legt uit: “Doel van deze aanpak is om zo zoveel mogelijk jeugdige Nederlandse zeilers snel op niveau te krijgen in het foilen."

Aanpak

Daarnaast deelt Postma dat het team in de winter nog niet samen heeft getraind als team. En voor een race van dit formaat is dat een opmerkelijke keuze. Postma geeft aan: "We zijn pas vorige week hiernaartoe gegaan en hebben een drietal dagen met een groep van acht zeilers verdeeld over twee boten gevaren.” Het team richt zich op dit moment voornamelijk op communicatie, de eigen rol aan boord en het daadwerkelijk varen van een boot. Of team JAJO op dit moment heeft wat nodig is om zich voor een derde keer Youth Foiling Gold Cup winnaar te mogen noemen, is nog afwachten.

Competitie

Ze zullen het tot en met 14 mei op moeten nemen tegen elf andere teams. En de competitie is zeker niet mis. Zo zeilen de America's Cup-teams van het Italiaanse Luna Rossa en het Franse Orient Express Team mee. Volgens Postma een perfecte kans om te zien hoe de concurrentie vaart. “Deze teams hebben de gehele winter fulltime doorgetraind en gebruiken de 69F echt in hun programma’s voor de America’s Cup, de Women’s America’s Cup en de Youth America’s. Voor ons is het ook in het kader van onze deelname aan de Women’s en Youth America’s Cup interessant om te zien hoe we ons op dit moment verhouden.”

Deze week worden kwalificatieseries gezeild, op zaterdag en zondag zal de finale plaatsvinden.

Bovenstaande video toont de spectaculaire beelden van de race uit 2021 toen team JAJO DutchSail de winst binnen haalde.

Nieuws
  • DutchSail
  • Kevin Rio/69F media