Tegenstanders DutchSail in Youth & Women's America's Cup bekendgemaakt

Met de toevoeging van de laatste drie landen zijn alle deelnemers van de Youth & Women's America's Cup bekend.

America's Cup

De twaalf deelneemrs aan de Youth & Women's America's Cup 2024 zijn rond met de teovoeging van Duitsland, Zweden en Australië. Deze drie landen strijden tegen het Nederlandse team DutchSail en teams uit Spanje en Canada in Pool B. Pool A wordt gevormd door de respectievelijk jeugd en vrouwen afvaardigingen van de zes America’s Cup teams: Emirates Team New Zealand, Ineos Brittania, Alinghi Red Bull Racing, Luna Rossa Prada Pirelli, NYYC American Magic en Orient Express Racing.

Zeillanden

“Met Zweden en Australia hebben we in onze pool twee landen met een duidelijke America’s Cup cultuur. Echte zeilnaties die weten wat er gevraagd wordt. Spanje is als gaststad ook zeker niet uit te vlakken, ze hebben een groot voordeel doordat ze op thuiswater varen. Daarnaast hebben ze net als Canada en Australië zeilers in hun voorlopige selecties die ook in de SailGP uitkomen. Dat gaat echt wel een voordeel zijn, daar er veel parallellen tussen beide boten zijn. Eigenlijk is Duitsland voor ons op dit moment de grote onbekende in de pool.” Aldus Sander van der Borch – namens DutchSail operationeel verantwoordelijk voor de Women’s en Youth America’s campagne.

Youth & Women's America's Cup

In elke pool nemen de zes deelnemers het tegen elkaar op om doormiddel van zes tot negen fleet races (waarin alle races tellen) te beslissen welke drie teams van beide pools erdoor gaan naar de Final Series. In deze Final Series strijden de zes overgebleven teams, de beste drie van beide pools dus, in maximaal vier fleet races om te komen tot een top twee. Deze twee teams nemen het vervolgens in een rechtstreeks duel met elkaar op om de eindoverwinning. Dit format geldt zowel voor de Youth America’s Cup van 19 september t/m 2 oktober 2024 als voor de Women’s America’s Cup van 3 t/m 16 oktober 2024.

Van der Borch: “Ondanks dat de wedstrijden zelf pas volgend najaar zijn, zitten we op dit moment al volop in de voorbereiding en selecties. We hebben nu een mooie groep van 60 Nederlandse zeilers die graag deel willen uitmaken van de wedstrijdselectie volgend najaar. De komende tijd staat in het teken van met elkaar in verschillende samenstellingen foil ervaring op doen. Dat proces gebeurt onder leiding van coaches Pieter-Jan Postma en Annemieke Bes. Terwijl de zeilers al aan het trainen zijn proberen we ook nog om bedrijven geïnteresseerd te krijgen voor het project en hopen we binnenkort belangrijk nieuws te kunnen melden gericht op de voorbereiding en training van de zeilers.”

Nieuws
  • Adam Mustill