Team JAJO voegt twee voormalig Olympisch zeilers toe aan Ocean Race-team

Twee voormalig Olympische medaillewinnaars voegen zich bij Team JAJO voor leg 6 en 7 van de Ocean Race.

Team JAJAO

Team JAJO heeft twee voormalig Olympisch zeilers, Martin Kirketerp en Nicholas Heiner, toegevoegd aan hun team voor The Ocean Race. Kirketerp, een Deense zeiler en winnaar van Olympisch goud, zal deelnemen aan Leg 6 en 7, terwijl Heiner alleen Leg 7 zal zeilen. Schipper Jelmer van Beek is verheugd om beide doorgewinterde professionals aan het team toe te voegen. De Ocean Race VO65 Sprint Cup wordt op 4 juni hervat met een In-Port Race in Aarhus, Denemarken, gevolgd door een koers naar Den Haag op 8 juni en uiteindelijk eind juni in Genua, Italië.

Uitbreiding team

Van Beek is enthousiast over de toevoeging van Kirketerp en Heiner aan het team. Hij heeft nog niet met Kirketerp gevaren maar ziet hem als een veelzijdige en professionele zeiler die veel waarde kan toevoegen aan het team. Heiner, die Van Beek goed kent, is een technisch zeiler, een uitstekende stuurman en zal hopelijk extra tactische vaardigheden meebrengen. Beide zeilers hebben indrukwekkende cv's, waaronder deelname aan eerdere edities van The Ocean Race.

Martin Kirketerp | Foto: Bob Martin / SailGP

Kirketerp

Voor Kirketerp is The Ocean Race een langverwachte terugkeer naar offshore racen. Hoewel hij de afgelopen 15 jaar al aan veel offshore races heeft deelgenomen, is The Ocean Race altijd een droom voor hem geweest. “Toen ik gevraagd werd om aan boord te stappen bij Team JAJO voor de rest van The Ocean Race hoefde ik daar niet lang over na te denken. Het offshore wedstrijdzeilen en The Ocean Race in het bijzonder, zijn altijd een grote droom voor mij geweest. In de afgelopen 15 jaar heb ik heel veel offshore wedstrijden gevaren en ik vind het zo mooi. Ja, het kan pijnlijk en slopend zijn. En soms vraag je je ook echt af waarom je het doet, maar uiteindelijk levert het mij keer op keer de beste en mooiste ervaringen op die ik als zeiler kan hebben. Je maakt met elkaar van alles mee. Daarbuiten op zee ben je echt alleen op elkaar aangewezen en dat is uniek. Ik hou ervan en kijk ernaar uit. Team JAJO heeft een goede eerste etappe erop zitten. In het klassement staan we nu tweede overall en met nog twee etappes te gaan is er van alles mogelijk,” vertelt Kirketerp.

Nicholas Heiner | Foto: Team JAJO

Heiner

Heiner daarentegen heeft vooral op het Olympische circuit gezeild, maar is verheugd om deel uit te maken van een Nederlands team voor The Ocean Race. Hij kent verschillende leden van Team JAJO, omdat zij eerder deelnamen aan het Team Heiner Talentprogramma. “Ik ken zeker Jelmer, Jorden en Rutger goed, zij zaten in het Team Heiner Talent programma. Het is echt mooi om te zien hoe die mannen zich hebben ontwikkeld in de afgelopen jaren en waar ze staan. Ik stap straks in een voor mij nieuw team maar toch voelt het vertrouwd. Dat zorgt ervoor dat ik er echt onwijs veel zin in heb.”

vlnr. schipper Jelmer van Beek en Nicholas Heiner | Foto: Team JAJO

Aarhus

Zowel Kirketerp als Heiner zullen deelnemen aan de race in respectievelijk hun woonplaats Aarhus en Den Haag. “Het is een ongelofelijk voorrecht om met The Ocean Race in Aarhus te starten. Hier in Aarhus heb ik mijn hele leven gewoond en het is al fantastisch dat de Race hier is, maar dat ik dan ook nog aan boord zit. En dan zowel een In-Port race als een Leg start meemaken voor thuispubliek, dat is een droom die uitkomt. Ik weet zeker dat de organisatie er een mooie show van gaat maken. Aarhus is een City of Sails, we zijn gastvrij en ik hoop en verwacht een heleboel toeschouwers die de zeilers komen aanmoedigen. Het beloven een paar mooie dagen te worden,” zegt Kirketerp.

Heiner: “Het is ontzettend gaaf dat Leg 7 van start gaan op Scheveningen, in Den Haag. Voor mij is dat inmiddels thuiswater. Het is waanzinnig mooi, ik heb er natuurlijk altijd van gedroomd om de hele Ocean Race te varen en voor mij zijn er dan drie bijzondere plekken op de route. Kaapstad, waar ik veel familie heb wonen. Nieuw-Zeeland waar ik veel tijd doorbreng met mijn Nieuw-Zeelandse vriendin en Den Haag de plaats waar ik de laatste jaren woon. Als je tijdens de vorige editie in 2018 zag wat een waanzinnige massa er op de wedstrijd afkwam en hoe enthousiast al die Nederlandse supporters waren dan moet het een waanzinnig gevoel zijn om daar als zeiler onderdeel van te zijn. Ik kijk er enorm naar uit om hier de In-Port race te racen en om dan ook in Den Haag van start te gaan. Dat moet iets heel bijzonders zijn.”

De Ocean Race is een slopende offshore-race die intense toewijding, doorzettingsvermogen en vaardigheid vereist van alle deelnemers. Met de toevoeging van Kirketerp en Heiner is Team JAJO nóg beter uitgerust om de uitdagingen aan te gaan die in het verschiet liggen in de komende etappes van The Ocean Race.

Holland's Glorie
  • Brend Schuil OBR Team JAJO