Nieuwe speler Centounonavi werkt aan 16,5 m motorjacht met topsnelheid van 56 knopen

De Centounonavi Vespro is een perfecte mix van geavanceerde mechanische prestaties en een laag gewicht, waardoor het een milieuvriendelijke speedster is.

centounonavi

Centounonavi, een Italiaans merk voor luxe jachten opgericht door Manuela Lucchesi en scheepsingenieur Marco Arnaboldi, staat op het punt hun eerste project, de Vespro, te realiseren. Dit gestroomlijnde schip, met een totale lengte van 16,5 meter, is het "instapmodel" van het merk en het eerste van hun drie projecten. De Vespro heeft een bijzonder efficiënte romp en voortstuwing, waardoor het een milieuvriendelijke speedster zal worden.

Het bouwproces

De Vespro wordt gebouwd op de scheepswerven van Viareggio. Marco Arnaboldi, de jachtingenieur, meldt dat ze tijdens het bouwproces gelukkig niet tegen problemen zijn aangelopen. Er werd bevestigd dat de geavanceerde sandwichconstructie van composiet was zoals geschat, en de theoretische cijfers van de boot bleken in werkelijkheid gelukkig goed te werken. Nu het interieur voor 50 procent is ingericht, is het nu tijd voor technische installaties en afbouw.

Ontwerpkenmerken

Het fascinerende uiterlijk van de Vespro is een combinatie van een klassieke open stijl met een cool, eigentijds randje. De voorruit kan in het dak worden weggeklapt voor een totaal "en plein air"-ervaring. De achterkuip heeft een groot rondloopzonnedek met neerklapbare panelen om het achterdek en zwemplatform te vergroten, terwijl het voordek en een tweede groot zonnedek gemakkelijk toegankelijk zijn via handige loopbruggen aan beide zijden. Onder de hardtop bevindt zich naast de stuurstand een gezellige woonkamer, terwijl de accommodatie benedendeks een comfortabele ensuite V-ligplaats in de boeg en een ruime salon met kombuis omvat. Indien gewenst kan achter de trap benedendeks nog een gastenhut worden ingericht.

Renderings

Kracht en prestaties

De Vespro wordt aangedreven door een paar MAN 8V's van 1200 pk gekoppeld aan MJP 350X waterjets. Deze aandrijflijn stelt de Vespro in staat om een topsnelheid van 56 knopen te halen met een bereik van 350 zeemijl, maar hij kan ook cruisen met een constante snelheid van 50 knopen. De naam Vespro is een verwijzing naar de schemering, het tijdstip waarop de zonsondergang nadert. Volgens Lucchesi, de oprichter van Centounonavi, is "Fast is green!" hun motto omdat snelheid milieuvriendelijk kan zijn, en de Vespro is daar het beste bewijs van.

Lancering en rondleiding

De tewaterlating van Centounonavi Vespro staat gepland voor deze zomer, gevolgd door een rondleiding waarbij de boot wordt gepresenteerd op de meest exclusieve locaties in de Middellandse Zee. De tour eindigt op het Cannes Yachting Festival, gepland van 12 tot 17 september 2023.

Motorjachten
  • Centounonavi