Video: Een kijkje bij het draaien van Royal Huisman project 408

Maandag 28 maart was een spannende dag voor de werf Royal Huisman: de romp van project 408, de Aquarius II, werd gedraaid bij hun werf in Vollenhove.

Aquarius II

Initieel zou het zeiljacht een lengte krijgen van 61 meter, maar na overleg met de eigenaar wordt 'ie toch nog een stukje groter.

Een heugelijk moment voor Royal Huisman: project 408, oftewel Aquarius II, is gisteren gedraaid bij de werf in Vollenhove. Het nieuwe zeiljacht zou in eerste instantie een masthoogte van 64 meter en een totale lengte van 61 meter krijgen, rekening houdend met Panamax. Na overleg met de havenautoriteit in Panama bleek echter dat het jacht niet gekanteld onder de brug door mag. Oeps! "Na overleg met de eigenaar stelde hij stellig vast dat er absoluut geen concessies gedaan moesten worden om de zeilprestaties te waarborgen, dus we doen geen concessies meer voor Panamax. Dit betekent dat we opnieuw naar de rekentafel zijn gegaan en nu de lengte naar 65 meter duwen," zegt projectmanager Godfrey Cray.

Specificaties

Type: Performance Ketch

Lengte: 65 m / 212 ft

Interieur: Mark Whiteley Design

Naval Architects: Dykstra Naval Architects

Project Manaager: Godfrey Cray

Romp en superstructure: Alustar aluminium

Het project is nog niet afgerond, maar we kijken reikhalzend uit naar het eindresultaat. Aquarius II is het zusterschip van Aquarius I (56 m), van dezelfde eigenaar die eerder ook al Ngoni (58 m) bij Royal Huisman liet bouwen. Maar wat is er nou zo bijzonder aan een zusterschip, behalve dat de Aquarius II een paar meter langer is?

Godfrey Clay: "De zeilperformances zal vooruitgaan dankzij de lengte in opzichte van de Aquarius I. Daarbij worden ook de cabins en leefruimtes een stuk ruimer en is er ook meer ruimte voor crew. Door gebruik te maken van alle kennis en technologie die er al lag, kan dit zeiljacht nóg meer naar smaak worden gemaakt. De eigenaars waren blij met het interieur en het exterieur van hun Aquarius I, dus we werken weer samen met Dykstra Naval Architects en Mark Whitely Design." Op alle vlakken is Aquarius II dus een vooruitgang ten opzichte van Aquarius I. We zijn benieuwd naar het eindresultaat!

Holland's Glorie
  • Tom van Oossanen