Waterdream, jachtwerf van prins Bernhard Jr., draait op voor €1,3 miljoen reparatiekosten gezonken jacht

Helaas: na een rechtzaak besluit de rechter alsnog dat Waterdream moet opdraaien voor de reparatiekosten van hun gezonken jacht.

bernhard jr

Juli vorig jaar zonk een jacht van prins Bernhard Juniors bedrijf Waterdream voor de kust van Ibiza. Na een rechtzaak van een aantal maanden kwam het hoge woord eruit: Waterdream moet zelf voor de kosten opdraven.

Het gezonken jacht in kwestie, een California 52, werd door Waterdream verhuurd. "Een koning onder de 50-voeters," zo beschreef prins Bernhard het zelf. De California 52 werd in 2021 verzekerd: een plezierjachtenverzekering bij Paul L'Ortye Yachtverzekeringen B.V. uit België voor €1.250.000 in de 'Europese Zeeën, ligplaats Europa'. Deze verzekering zou tot 23 juli 2022 lopen. Echter werd deze polis geschorst omdat de boot naar Amerika zou varen. Daarom werd het jacht in 2022 verzekerd voor de Amerikaanse gebieden en werd de Europese verzekering geschorst.

Verzekeringskwestie

In juni 2022 vaart het jacht weer terug naar Europa, maar een verzekering aanvragen blijkt tevergeefs: de verzekeringsmaatschappij wil geen zaken doen met Waterdream. Een goede beslissing voor de verzekeraar, maar een dure grap voor Waterdream: het jacht zinkt voor de kust van Ibiza. Een reparatie zou €1,3 miljoen kosten, herbouw €1,36 miljoen. Bijna de moeite niet, zou je zeggen. Waterdream vindt dat de verzekeraar toch zou moeten uitkeren en stapt naar de rechter. De looptijd van de Europese verzekering was immers nog tot 23 juli 2022, ook al was deze geschorst.

Rechter

De California 52, voorloper van de 52 XT, was volgens Waterdream tijdens het zinken nog verzekerd terwijl de verzekering feitelijk geschorst was. Was dit een tijdelijke schorsing of een opzegging? Volgens de rechter heeft de verzekeringsmaatschappij gelijk: de schorsing was definitief, waar Waterdream ook bevestiging van heeft gekregen. Er was dus geen verzekering op het moment van zinken. De verzekeraar heeft juist de aanvraag nog afgewezen toen het jacht terugkwam uit Amerika. Een dikke domper dus, voor Waterdream. Naast de torenhoge kosten van reparatie, moet het bedrijf ook opdraaien voor de €17.000 proceskosten van de verzekeraar: €8.494 voor de advocaat en €8.519 voor de griffier.

Nieuws
  • Alfred J. Boer