Sec Hayai behoudt eerste plaats in Algemeen Klassement GLOBE 40

Een unieke prestatie van Nederlandse zeilers! Frans Budel en Ysbrand Endt winnen het Algemeen Klassement in de GLOBE 40.

Globe 40

Woensdagavond om 41 minuten over 8 passeerde het Nederlandse zeiljacht Sec Hayai als tweede de finishlijn in Lorient (Bretagne). Frans Budel en Ysbrand Endt zeilden hiermee in 19 dagen 4 uur en 41 minuten van Grenada in de Caribbean naar de Franse kustplaats Lorient. Met deze knappe prestatie hebben onze landgenoten het Algemeen Klassement in de GLOBE40 gewonnen. Dat is een duo-handed race rond de wereld in identieke CLASS 40 zeiljachten. De race startte in juni 2022 in Tanger en telde 8 etappes. De Nederlanders wisten in 5 etappes als tweede te eindigen en wonnen in October 2022 zelfs de 3e etappe van Mauritius naar Auckland. Met deze resultaten scoorden zij voldoende punten om de overall-titel in de wacht te slepen. De twee zeilers zetten hiermee een uniek resultaat weg omdat ze eigenlijk, als outsiders, met een relatief ‘oude’ boot (2007) aan de wedstrijd deelnamen.

De CLASS 40 is een eenheidsklasse van 40-voets racers, waarvan er inmiddels enkele honderden zijn geregistreerd. De populaire klasse kent wereldwijd een zeer uitgebreid wedstrijdprogramma waarvan de GLOBE 40 de meest aansprekende is. Slechts 7 racers waagden zich in 2022 aan de start van deze slopende race rond de wereld. Drie van hen, waaronder de Franse kanshebber MILAI, moesten onderweg afhaken wegens technische problemen.

Op 25 maart wacht de twee succesvolle Nederlandse oceaanzeilers een passende ontvangst in Scheveningen.

Nieuws
  • Sirius Events