Team JAJO eindigt als tweede in leg one van de Ocean Race

Het Nederlandse Team JAJO onder leiding van schipper Jelmer van Beek is als tweede geëindigd in leg 1 van de Ocean RAce

Team JAJO

Eerste etappe

Het Nederlandse Team JAJO is als tweede in de Ocean Race VO65 Sprint Cup geëindigd. Jelmer van Beek (28) is de jongste schipper in de race en presteerde het samen met zijn team en zeillegende Bouwe Bekking als wachtleider om de tweede plek binnen te slepen. "Dit smaakt absoluut naar meer", zegt de jonge schipper. Team JAJO kwam zaterdag 21 januari over de finish in de Kaapverdsiche kustplaats Mindelo, na 6 dagen, 3 uur, 52 minuten en 52 seconden. Van Beek is trots op zijn team: "Ik ben echt super blij en we kregen echt een warm onthaal hier. Dit smaakt absoluut naar meer. Nu eerst tijd voor een klein feestje op de kant en daarna wil ik toch ook weer snel naar voren kijken, ik ben natuurlijk ook wel kritisch op wat er allemaal nog beter kan. Maar nu allereerst vooral heel trots. Iedereen heeft echt maximaal gepresteerd en het is super dat we als tweede uit de startblokken komen. Er zijn een hoop teams die het moeilijk hebben gehad onderweg."

Moeilijkheden onderweg

Team JAJO was goed weg bij de start van de eerste etappe in Alicante op 15 januari. Niet veel later kregen de teams het voor de kiezen. Met 40-50 knopen wind uit een ongunstige hoek was er de eerste drie dagen nauwelijks tijd voor slaap. Voor Team JAJO waren vooral de eerste 28 uur pittig, zegt Van Beek: "Ik was blij dat we als tweede weg waren uit Alicante. Daarna ging het wat stroef. Onze J2 scheurde, dat is de fok die je gebruikt met veel wind, dus we moesten over naar de stormfok en dat was niet ideaal." Pas na de Straat van Gibraltar ging het wat beter, toen het team letterlijk voor de wind kreeg. Met een paar goedgetimede zeilwissels bleef Team JAJO stabiel op de tweede plek.

Vooruit kijken

Zoals Van Beek al zegt, is het nu tijd om vooruit te kijken. De komende week gaat een deel van het team naar Sint-Maarten voor de Heineken Regatta. In mei keren ze terug naar Europa om The Ocean Race VO65 Sprint Cup te vervolgen en vanuit Aarhus via Den Haag naar de finish in Genua te zeilen. Van 11 t/m 15 juni staat Den Haag daardoor in het middelpunt van de belangstelling.

Nieuws
  • Sailing Energy / The Ocean Race