5 dagen in de Ocean Race: hoe staat het ervoor?

De teams zijn inmiddels vijf dagen onderweg van Alicante naar Kaapverdië. Hoe staat het ervoor?

ocean race leg 1

Team JAJO

Inmiddels zijn de schippers en crew al vijf dagen onderweg in The Ocean Race. Hoe hangt de vlag er nu bij? Schipper Jelmer van Beek van het Nederlandse tem JAJO heeft een update geplaatst: "De afgelopen twee dagen konden we lekker voor de wind zeilen. Je vergeet zo bijna alle klappen en bonken van de wind op de Middellandse Zee voordat we de straat van Gibraltar betraden. Op dit moment zijn we nog ongeveer 650 zeemijlen verwijderd van Kaapverdië. Vandaag voeren we tussen de Canarische Eilanden door, het thuis van mijn Spaanse crewmate Simbad Quiroga. De stemming is goed aan boord, want we zijn nog in de race voor het podium. Team WindWhisper is soms wat sneller, maar met een paar technische aanpassingen kunnen we ze hopelijk bijhouden en aanvallen voor de eerste plek. We gaan het zien! Nog twee dagen totdat we in Kaapverdië zijn."

Onderweg naar Kaapverdië

Ook de andere teams benoemen de sterke wind op de Middellandse Zee en de fijne wind langs de Afrikaanse kust richting Kaapverdië. Het is tot nu toe nog een nek-aan-nekrace, bij zowel de IMOCA- als de VO65s-vloot. Naar verwachting finisht de winnende IMOC vannacht in Kaapverdië. Team Holcim-PRB staat vooralsnog aan kop en behoudt de snelheid en controle nog goed. Maar, 11th Hour Racing Team en Team Malizia zitten Holcim-PRB op de hielen richting de finishlijn. Iedere manoeuvre kan het verschil maken.

VO65s

Bij de VO65s vaart het Poolse WindWhisper nog vooraan. Het lijkt er op dat onze Team JAJO moet strijden met het Portugese Mirpuri Foundation Racing Team om de tweede plaats. De huidige ETA is zaterdagmiddag, dus uiteraard kan er nog van alles gebeuren.

Ranking

Rankings 20 January 2023

IMOCA

1. Team Holcim-PRB, 250.4 miles tot finish

2. 11th Hour Racing Team, 36.1 miles tot leader

3. Team Malizia, 49.3 miles tot leader

4. Biotherm, 209.4 miles tot leader

5. GUYOT environnement - Team Europe, 284.4 miles tot leaderVO65

1. WindWhisper Racing, 423.6 miles tot finish


2. Mirpuri Foundation Race Team, 29.7 miles tot leader
3. Team JAJO, 51.5 miles tot leader

4. Austrian Ocean Race - Team Genova, 106.4 miles tot leader 

5. Ambersail 2, 128.5 miles tot leader

6. Viva México, 795.4 miles tot leader

Nieuws
  • Tomasz Piotrowski / Windwhisper Racing Team / The Ocean Race