Zo voorkom je hoge kosten voor mobiel gebruik op zee

Aan land hoef je je binnen de Europese Unie geen zorgen te maken over hoge telefoonkosten door roaming. Deze zijn namelijk afgeschaft, waardoor je in de hele EU je eigen telefoonbundel gebruikt.

Zo voorkom je hoge kosten voor mobiel gebruik op zee

Maar ben je in internationale wateren (binnen de EU), is dit echter niet altijd het geval. Daar kun je namelijk wel met flinke roamingkosten te maken krijgen. Maar hoe zit dat precies en hoe kun je dit voorkomen? Dat lees je in dit artikel.

Satellietverbinding

Als je telefoon verbinding maakt met een gsm-mast in een ander EU-land maak je gebruik van het mobiele netwerk van de lokale provider en gelden dezelfde tarieven voor bellen, sms’en en internetten als thuis. Dit wordt het terrestrische mobiele netwerk genoemd.

Op zee en in het water ben je al snel buiten het bereik van de gsm-masten aan land. Veel schepen hebben een eigen mobiele netwerk dat meestal gebruik maakt van een satellietnetwerk. Als je roaming en mobiel internet aan staat kan je telefoon verbinding maken met het lokale netwerk aan boord, zodat je tóch bereik hebt.

Handig, maar let op: dit valt buiten de Europese regels voor roaming. Bij dit soort verbindingen kost een MB al gauw tussen de € 7,- en € 10,-. Streamen,Internetten en zelfs een simpele foto versturen kan dan dus flink in de kosten lopen.

Hoe kun je hoge kosten voorkomen?

Als je binnen de EU het water op gaat, bijvoorbeeld voor een cruise, dan zit je natuurlijk niet te wachten op een torenhoge telefoonrekening als je thuiskomt. Gelukkig kun je hoge kosten voor mobiel gebruik in internationale wateren binnen de Europese Unie voorkomen.

Check altijd met welk netwerk je telefoon verbonden is. Meestal krijg je sms-berichtjes van je provider over de kosten voor het gebruik van een bepaald netwerk. Is er geen netwerk beschikbaar of wordt de wifi-verbinding verbroken? Zet dan roaming en eventueel mobiel internet uit op je telefoon. Zo voorkom je dat je smartphone automatisch verbinding maakt met een satellietnetwerk van de lokale provider aan boord.

Wil je met of zonder mobiel netwerk blijven internetten, maar niet voor hoge kosten komen te staan? Check dan of bij je sim only abonnement het internet wordt vertraagd of uitgeschakeld als je buiten je bundel gaat. Zo niet, zet dan je roaming uit.

Veel cruiseschepen hebben een eigen wifi-netwerk of internetcafé dat je tegen betaling kunt gebruiken. Dit internet is vaak wel prijzig en traag. Rederijen bieden vaak speciale internet-pakketten aan die je van tevoren kunt aanschaffen.

Is het pakket niet uitgebreid genoeg? Dan kun je meestal een extra pakket bijboeken aan boord van het cruiseschip. Zo niet, houd dan je roaming en mobiel internet uit en maak gebruik van het wifi-netwerk aan boord. Zo blijf je tijdens je cruise gewoon online, zonder extra (hoge) kosten te maken.

Travel
  • Unsplash, BrunoPress