De aanschaf van een binnenvaartschip

Het vak van schipper bestaat al erg lang. Al ruim 2000 jaar proberen we immers mensen goederen over het water te verplaatsen. Al in de Bijbel wordt gesproken over het beroep van schipper. Ook vandaag de dag zijn er nog steeds schippers te vinden. We vervoeren immers nog steeds mensen en goederen over het water. In deze blog zoomen we specifiek in op het vervoeren van goederen op de binnenwateren en vertellen we je meer over de aanschaf van een binnenvaartschip. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder.

binnenvaartschip

Wat is een binnenvaartschip?

Een binnenvaartschip is een schip dat gebruikt wordt voor het vervoer van goederen over binnenwateren. Deze schepen zijn meestal smaller dan zeeschepen en hebben een diepgang van minder dan twaalf meter. Ze zijn ontworpen om te varen in kleinere wateren, zoals rivieren en kanalen.

De verschillende types van binnenvaartschepen

Er zijn voornamelijk twee verschillende typen binnenvaartschepen: vrachtschepen en passagiersschepen. Vrachtschepen zijn bedoeld voor het vervoer van goederen, terwijl passagiersschepen voornamelijk gebruikt worden voor het vervoer van personen. Het is belangrijk om het verschil tussen deze twee typen te kennen, want dat bepaalt namelijk ook wat voor soort binnenvaartschip je nodig hebt.

Binnenvaartschip kopen – waar moet je op letten?

Als je een binnenvaartschip wilt kopen, moet je eerst bedenken waarvoor je het schip gaat gebruiken. Wil je het voor recreatief gebruik of voor de handel? Voor recreatief gebruik is een polyester of aluminium boot aan te raden. Een polyester boot is lichter en daardoor minder belastend voor de constructie van het schip. Aluminium boten zijn vaak goedkoper dan polyester boten. Een handelsvaartuig moet sterk zijn en bestand tegen weersinvloeden. In dat geval is een stalen boot aan te raden. Aluminium boten zijn niet zo sterk als stalen boten en kunnen door weersinvloeden sneller beschadigen.

Naast het materiaal is ook de grootte van het schip belangrijk. Een groot binnenschip kan makkelijker lading vervoeren dan eentje van kleinere afmetingen. Houd er rekening mee dat hoe groter het schip is, hoe meer onderhoud het nodig zal hebben.

Conclusie

Als je een binnenvaartschip wilt kopen, moet je op verschillende dingen letten. Zo is het belangrijk om na te gaan of het schip in goede staat verkeert. Het is ook aan te raden om na te vragen hoeveel ervaring de eigenaar heeft met het schip. Je moet er ook rekening mee houden dat binnenvaartschepen vaak erg langzaam zijn.

Op het water
  • Pexels, Tembela Bohle