Internetverbinding op je jacht? Dit zijn de mogelijkheden!

Ga je varen met je jacht? Of het nu een dagje uit betreft of een hele vakantie, je wilt van alle gemakken voorzien zijn. Daaronder valt zeker een goede internetverbinding. Een betrouwbare connectie is niet vanzelfsprekend op het water. Hoe zorg je ervoor dat je ook aan boord supersnel YouTube-filmpjes kunt streamen? Wij vertellen je er meer over.

Internetverbinding op je jacht? Dit zijn de mogelijkheden!

De grillen van internetconnectie op zee

4K streaming, een veilige VPN-verbinding en het eenvoudig bedienen van smartapparaten is wellicht vanzelfsprekend aan land, maar op zee is dat in veel gevallen niet zo. Hoewel de meesten op zee tegenwoordig wel toegang hebben tot internet, is de verbinding in de regel onbetrouwbaar. De stabiliteit is sterk afhankelijk van je locatie op zee. Hoe verder je van land af bent, hoe onbetrouwbaarder de verbinding vaak wordt. Ook kan de beperkte bandbreedte je ergeren. Het kan je belemmeren om gebruik te maken van clouddiensten of je favoriete series op Netflix te streamen. Data- en roamingkosten zijn bovendien soms niet te overzien.

Uit welke opties kun je kiezen?

Bevind je je in de haven of vlak bij de kust? Dan is het vrij eenvoudig een goede verbinding te krijgen. Zo is het mogelijk verbinding te maken met de wifi van de jachthaven. Je kunt hier onbeperkt gebruik van maken, maar het nadeel is dat de verbinding vaak langzaam is als veel andere jachteigenaren en watersporters gebruikmaken van dezelfde wifi. Daarnaast is het bereik beperkt. Een wifibooster zal tot op zekere hoogte deze problemen kunnen verhelpen.

Een andere oplossing is gebruikmaken van een LTE-netwerk. Het is niet alleen betrouwbaarder, maar het biedt ook een groter bereik. Vaak kun je wel 8 km uitvaren en nog steeds verbonden zijn met dit netwerk. Als je speciale antennes plaatst op je jacht vaar je zelfs wel 60 of 70 km uit zonder dat de verbinding verbroken wordt - handig als je wilt eilandhoppen! Regel een internetabonnement dat onbeperkt is en je geniet van breedbandinternet voor een vast bedrag per maand.

De meeste jachtgebruikers kiezen voor ‘bonded’ internet. Hierbij worden connecties van meerdere providers gecombineerd om een stabiele connectie te verkrijgen tijdens het varen. Er kan eenvoudig tussen wifi en mobiele internetfaciliteiten gewisseld worden wat deze optie kosteneffectief maakt.

Op volle zee

Wil je niet gebonden zijn aan de kust en vaar je graag verder uit? Dan is de enige optie een satellietsysteem. Dit biedt je overal op zee een stabiele verbinding. Een Mini-VSAT-systeem zorgt ervoor dat je van een hoge bandbreedte geniet. Je moet echter rekening houden met torenhoge kosten voor de apparatuur. Het kan je zomaar €30.000,- kosten.