Waarom boten zo vaak in films en series schitteren

Boten geven al sinds jaar en dag een extra dimensie aan films en tv-series. Er zijn diverse redenen waarom regisseurs en scenarioschrijvers uitwijken naar het water. Een aantal voorbeelden van cinematografische hoogstandjes en beroemde series waarin boten een voorname rol spelen. 

Waarom boten zo vaak in films en series schitteren

Achtervolgingen worden interessanter

Een achtervolging op land die met (speed)boten wordt voortgezet, is extra spectaculair. Denk aan de in Nederland wereldberoemde klopjacht op een misdadiger in Amsterdamned. In oktober 2021 werd de film van Dick Maas overigens werkelijkheid, al waren hier vooral eigenaren van woonboten in de Amsterdamse grachten de dupe. Een race door de pittoreske binnenstad met zowel auto's als boten is een schrikbeeld voor menig bewoner die er zijn voertuig geparkeerd heeft staan. Het is wat dat betreft te hopen dat het politiekorps is voorzien van een goede autoverzekering, want de agenten in Amsterdamned crashten met hun wagen pardoes in een draaiorgel. Hilarisch in de film, in werkelijkheid geen fijne ervaring.

Rijkdom en grandeur

In films en series brengen boten veelal rijkdom en grandeur tot uiting. Natuurlijk zagen we dat uitgebreid in Titanic, in die andere jaren '90-kaskraker Indecent Proposal is een kapitaaljacht het decor voor de naderende relatiecrisis tussen Demi Moore en Woody Harrelson. In diezelfde jaren '90 koopt de doorgaans blutte Joey in Friends per ongeluk een prijzig zeiljacht dat, dwars door de straten van New York, wordt voorgereden bij stamcafé Central Perk. In het recentere The Royals, een soort rock'n roll-versie van The Crown, zijn dure jachten de plek voor menig koninklijk feestje. En natuurlijk zien we 's werelds minst geheime geheim agent 007 bijkans vaker van boot verwisselen dan van Bond girl. De arbeidsomstandigheden voor iemand die beroepsmatig de wereld voor een ondergang behoedt, mogen immers wat kosten. Denk ook aan Sonny Crockett met zijn SCARAB 38' KV in Miami Vice.

Zorgeloze cruise kan beklemmend worden

In Speed II: Cruise Control is niet dusdanig veel sprake van speed zoals in bijvoorbeeld Top Gear, waarin eveneens regelmatig het ruime sop gekozen wordt. Het cruiseschip in de weinig bejubelde film van Jan de Bont dreigt een toeristisch kustdorp te vermorzelen omdat een terrorist het remsysteem gesaboteerd heeft, maar dan wel in cruise-tempo: vrij langzaam dus. Zo zijn er meer verhaallijnen die met een zorgeloze cruise beginnen, maar steeds beklemmender worden omdat passagiers geen kant op kunnen. Ook in Poseidon is dat het geval. Maar op misschien wel het meest geliefde vaartuig uit Hollywood, de iconische Love Boat (1977-1986), verloopt alles een stuk relaxter.

Yacht Life
  • BrunoPress