Verzekering tijdens bootvakantie met eigen boot

In Nederland zijn er een groot aantal watersportliefhebbers. Ben jij de gelukkige eigenaar van je eigen boot en wil je hiermee in binnen- of buitenland op vakantie? Of ben je van plan om een boot te huren? Dan zijn er een aantal zaken om op te letten als je een reisverzekering afsluit. Een goede verzekering is onmisbaar en zorgt ervoor dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Verzekering

Type boot

Bij het afsluiten van een gepaste verzekering kijk je allereerst naar het type boot. Heb jij een zeiljacht of een motorboot, of juist een boot met minder dan 25 PK? Zeilboten en jachten worden weer in verschillende categorieën onderverdeeld, net als motorboten. De soort reisverzekering die jij vervolgens afsluit, hangt onder meer af van de verzekering die jij hebt afgesloten voor je boot. In Nederland is er geen wet die het verplicht maakt om je boot te verzekeren, zoals voor je auto wel het geval is. In veel situaties wordt het echter wél verplicht gesteld door een organisatie, zoals de jachthaven, het vaarwater, de botenstalling of als je deel wilt nemen aan zeilwedstrijden. De roeiboot of kano hoeft helemaal niet verzekerd te worden. Vaak vallen deze onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

Verzekeringsplicht in sommige landen

Ga je op vakantie met je boot, dan maakt het land waar je naartoe gaat uit voor de keuze van een geschikte verzekering. Meerdere Europese landen hebben een verzekeringsplicht voor boten, zoals Italië, Spanje, Griekenland en Kroatië. Veel verzekeraars laten je een vaargebied kiezen dat bij jouw situatie past, van de Nederlandse wateren tot Europese zeeën. Lees altijd goed de polisvoorwaarden van de verzekeraar door. Zo kom je alles te weten over de dekking en eventuele uitsluitingen en ga je goed voorbereid op reis. Ben je misschien al verzekerd voor een bepaald risico vanuit een andere verzekering? Een dubbele dekking is zonde van je geld.

Eigen boot of huren

Ten slotte hangt de keuze voor een passende verzekering af van het soort vaarvakantie die jij gaat maken. Ga je met je eigen boot op reis, huur je een boot of meld jij je aan voor een zeilvakantie met een groep mensen? Hoe jij ook op reis gaat, dit is zeker een goede besteding van je vakantiegeld.

Vaak is het verplicht om een reisverzekering met volledige dekking af te nemen als je een zeilvakantie als groepsreis boekt. Als er meerdere personen meegaan op jouw eigen zeiljacht of boot, kan je er weer voor kiezen om deze medepassagiers ook te verzekeren. Je kunt je verzekeren voor de duur van je vakantie of voor een doorlopende verzekering kiezen. Let er in dit geval op dat veel verzekeraars enkel de periode dekken waarvoor een boekingsformulier kan worden overlegd. Bij het gebruik van je eigen boot beschik je hier niet over.

Yacht Life
  • Pexels, Michael Held