Grootste jacht ter wereld in beslag genomen

De inbeslagname is onderdeel van de sancties tegen Rusland.

Dilbar

De oorlog in Oekraïne heeft nogal wat impact op de wereld. De spanningen tussen het Westen en Rusland is gigantisch toegenomen, daar de meeste landen zich de invasie ten zeerste veroordelen en zich achter Oekraïne scharen.

Toch wordt er niet militair ingegrepen, onder andere omdat Oekraïne geen onderdeel uitmaakt van de EU of de NAVO. In plaats daarvan leggen veel landen sancties op aan Rusland, waaronder het bevriezen van geld van kapitaalkrachtige en invloedrijke Russen, plus het in beslag nemen van hun vastgoed, dure jachten en andere bezittingen.

Alisjer Oesmanov

In dat kader heeft Duitsland nu ook de Dilbar in beslag genomen, het grootste jacht ter wereld. Deze parel is eigendom van de Russische oligarch Alisjer Oesmanov, maar lag sinds oktober van vorig jaar in de Hamburgse scheepswerf van Blohm + Voss. De Duitsers hadden het jacht al eerder op het oog, maar konden het door allerlei juridische rompslomp pas afgelopen week in beslag nemen.

Oesmanov verdiende zijn miljarden in de metaalindustrie en het gas en had ooit een flink aandeel (30%) in de Londense voetbalclub Arsenal. De steenrijke Rus van Oezbeekse afkomst is ook eigenaar van een zakenblad, bezit meerdere televisiezenders, een internetprovider en een mobiele telefoonmaatschappij. Daarnaast heeft hij onder meer aandelen in Groupon, Zynga en Airbnb.

Kortom, Oesmanov is een zeer invloedrijke Rus, wat ook precies de reden is dat Duitsland sancties aan hem oplegt.

Dilbar

Een van die sancties: de inbeslagname van de Dilbar, het 'grootste jacht ter wereld'. De waarde van het drijvende optrekje wordt geschat tussen de 555 miljoen en 680 miljoen euro. Niet zo gek ook, de Dilbar is met een lengte van 156 meter en breedte van 24 meter een gigantisch jacht. Het bevat onder andere het allergrootste binnenzwembad dat ooit op een jacht is geïnstalleerd. Met alles erop en eraan, kost het Oesmanov naar verluidt meer dan 55 miljoen (!) per jaar om de Dilbar überhaupt te onderhouden. Een flinke duit, kun je wel stellen.

Nieuws
  • de Telegraaf, Business Insider, frwiki
  • Pro Shots/imago