Brand op autoschip Felicity Ace begint eindelijk te doven

Na een week zit er eindelijk schot in de zaak bij de Felicity Ace. Het inferno op het tot aan de nok toe gevulde autoschip lijkt eindelijk aan z'n einde te komen. Kennelijk zijn de accu's dan toch opgebrand.

Brand op autoschip Felicity Ace begint eindelijk te doven

Vorige week ontstond er een fikse brand op de Felicity Ace, een 198 meter lang autoschip dat onderweg was van de Volkswagen-fabriek in het Duitse Emden naar het Amerikaanse Davisville, Rhode Island. Aan boord waren een geschatte 4.000 auto's, waaronder 1.100 Porsches, 189 Bentleys, 100+ Lamborghini's en een handjevol Bugatti's.

De bemanning kon zonder problemen geëvacueerd worden door de Portuguese marine, maar het schip bleef brandend achter in de buurt van de Azoren. De vuurzee was bleef bovendien in leven vanwege de aanwezigheid van een grote lading elektrische auto's, waardoor de blusoperatie bijzonder uitdagend bleek.

Brand neemt af

Een week later is er eindelijk een beetje goed nieuws: volgens lokale havenmeester João Mendes Cabeças is het schip bijna klaar met haar VAG-barbecue. Tegenover Reuters vertelde Cabeças dinsdag dat "De [intensiteit van de] brand afgenomen is in de afgelopen uren".

Het is echter nog geen tijd om te juichen. De schade aan de Felicity Ace is uiteraard aanzienlijk, waardoor een ecologische ramp op de loer ligt. Cabeças maakt zich dan ook zorgen over mogelijke vervuiling door de gesmolten accu's en brandstoftanks, maar heeft nog geen sporen kunnen ontdekken: "Onze zorgen zijn over vervuiling, aangezien het schip grote hoeveelheden brandstof en auto accu's aan boord heeft. Tot dusver zijn er geen hotspots van vervuiling gevonden."

Felicity Ace gefilmd door de Portuguese kustwacht

Berging komt dichterbij

Nu de brand aan het uitdoven is ziet Cabeças kansen voor zijn crew om het schip te enteren en voorbereidingen te treffen voor de berging. Het Nederlandse Boskalis zou gecontracteerd zijn om het forse vrachtschip af te slepen naar Europa of de Bahamas. Daarbij zou de Alp Guard ingezet worden, hetzelfde schip dat de enorme Ever Given los trok in het Suez-kanaal.

Zodra de Felicity Ace aan wal komt kan het onderzoek naar de oorzaak van de brand van start gaan.

Nieuws
  • Marinha Portuguesa, Força Aérea Portuguesa