Alex Thomson stopt met racen

De Britse zeiler Alex Thomson is een van 's werelds meest talentvolle solozeilers. Thomson, die meedeed in de hoge snelheid, extreme IMOCA 60-klasse, heeft meerdere records gebroken en talloze onderscheidingen behaald gedurende zijn glansrijke carrière. Na onder andere vijf achtereenvolgende deelnames aan de Vendée Globe stopt Alex Thomson als schipper in het IMOCA-circuit. 

Alex Thomson stopt met racen

Volgende generatie

Thomson is de jongste schipper die ooit een zeilrace rond de wereld heeft gewonnen en heeft ook de wereldrecords voor solo- en 24-uurs afstanden met bemanning op zijn naam staan. Ook het Britse record voor non-stop solozeilen rond de wereld staat op naam van Alex Thomson. In de editie 2012-13 van de Vendée Globe, de wedstrijd die ook wel ‘de Everest van het zeilen’ genoemd wordt, kwam Thomson als derde over de finish. Vier jaar later behaalde hij een tweede plaats na 74 dagen, 19 uur en 35 minuten op zee. De Britse zeiler laat weten dat hij het stokje gaat overgeven aan de volgende generatie. 5 West Ltd, het team van Thomson, blijft bestaan.

Gevaren van solovaren

Solozeilen doe je niet zomaar. Een val in het water, moment van onoplettendheid, materiële pech aan boord of een mislukte manoeuvre kan vergaande gevolgen hebben als je in je eentje op het water bent. Is Alex Thomson jouw grote voorbeeld en lijkt solozeilen jou wel wat? Allereerst moet je een degelijke opleiding gevolgd hebben als solozeiler. Bij veel zeilscholen kun je terecht voor basislessen om alleen of met een beperkte bemanning te varen. Solozeilen vereist fundamentele technische kennis van de boot, waardoor het verstandig is om een zeer volledige opleiding te volgen over diverse onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van alle zeilmanoeuvres, een technische opleiding om de motor te leren herstellen, een meteorologische opleiding, leren communiceren door radiolicenties te behalen en het volgen van een EHBO-cursus. Zorgverzekering vergelijken is voor iedere zeiler verstandig, omdat je wat meer risico loopt op blessures dan anderen.

Grensopzoekende Thomson

Thomson zocht altijd grenzen op, maar kwam ze ook tegen. De Brit kwam tijdens zijn carrière meerdere keren in de problemen. In zowel 2004 als 2008 moest hij de Vendée Globe afbreken vanwege schade. In het jaar 2006 verging zijn zeilboot tijdens de Velux 5 Oceans bij Kaapstad. De romp van de boot werd in 2016 teruggevonden in Patagonië. Thomson en zijn team staan bekend om hun lef en het spektakel dat ze veroorzaken. Zo knalt Alex Thomson hier met 33 knopen over de golven in ruwe zee. Door de jaren heen wist Thomson met zijn stunts miljoenen kijkers te trekken.

Sponsor Hugo Boss

Alex Thomson ontwikkelde samen met sponsor Hugo Boss sensationele zeilboten. Het ontwerp uit 2016 werd zelfs gezien als het standaardvoorbeeld van de semifoilende IMOCA’s.

Nieuws
  • BrunoPress