Winnaars bekend van de Best of Boats Award 2021

Tijdens BOAT & FUN BERLIN zijn de winnaars van de Best od Boats Award 2021 bekend gemaakt. De prijzen in in totaal zes categorieën gingen naar de Axopar 22 Spyder, de Quicksilver 705 Pilothouse, de Marex 330 Scandinavia, de Waterdream 52 California, de Silent 60 en de Frauscher TimeSquare 20.

BOB Awards 2021

Op donderdagavond 11 november 2021 vond tijdens BOAT & FUN BERLIN de uitreiking plaats van de Best of Boats Award (BOB). Met talrijke scheepsbouwers en vakbezoekers onder het publiek, werden de prijzen uitgereikt voor internationale motorbootinnovaties. Daarnaast werd dit jaar voor de tweede keer de speciale nieuwe Best for Future award uitgereikt; een onderscheiding voor ‘gamechangers’ inde branche.

De afgelopen maanden heeft de 16-koppige jury, bestaande uit journalisten van internationale boottijdschriften uit heel Europa, Rusland en de VS, de inzendingen grondig onderzocht en getest. Ondanks de moeilijke omstandigheden als gevolg van de pandemie hebben de BOB-juryleden dit jaar ongeveer 250 boten getest. Bij de beoordelingen door de BOB-jury werd rekening gehouden met de behoeften van een breed scala aan bootliefhebbers. Dit kwam tot uiting in de samenstelling van de praktijkgerichte categorieën.

Na het succes van de livestreaming van de virtuele BOB Award in 2020, konden Daniel Barkowski, projectmanager van BOAT & FUN BERLIN, en BOB-coördinator Stefan Gerhard de prijsuitreiking op hub27 opnieuw voor een live publiek presenteren. De Best of Boats Award wordt erkend als een toonaangevend evenement in de sector, en is qua deelnemende landen en aantal juryleden het grootste prijsevenement voor motorboten ter wereld.

De winnaars van de Best of Boats Award 2021

In de categorie Best for Beginners kwam de Axopar 22 Spyder als winnaar uit de bus. Jan Sjölund, redacteur van het Finse tijdschrift Venemestari, overhandigde de prijs aan Johan Holm, hoofd verkoop van het Finse bedrijf Axopar Boats. "We zijn overweldigd dat we deze prijs hebben gekregen tegenover zulke sterke concurrenten. Deze prijs is de beloning voor ons harde werk aan de Axopar 22 Spyder en het bewijs dat het team uitstekend werk heeft geleverd. Dit model is niet alleen ideaal voor beginners - het is ook de perfecte boot voor ervaren gebruikers en bestrijkt dus volledig beide markten,” aldus Holm.

In de categorie Best for Fishing koos de jury voor de Quicksilver 705 Pilothouse, een model dat geschikt is voor liefhebbers van zowel kust- als binnenvisserij. Alexis Flechier, Global Sales Director van de Amerikaanse Venture Boat Group, ontving de prijs uit handen van Stanislaw Iwinski, redacteur van het Poolse online magazine Yachtsmen. "Het is een bijzondere eer om deze prijs te ontvangen van de internationale botenpers - twee keer op rij zelfs. Met het Quicksilver-model gaan we door met de ontwikkeling van de Pilothouse-serie", aldus Alexis Flechier.

Kerstin Zillmer, redacteur van het online magazine 'float' uit Berlijn, en Jan Sjölund, redacteur van Venemestari, reikten samen de award in de categorie Best for Family uit aan Espen Aalrud, hoofd van Marex Boats uit Noorwegen, voor de Marex 330 Scandinavia. "Deze award betekent veel voor ons. Het toont aan dat de Marex 330 Scandinavia grondig werd getest door ervaren bootprofessionals. Het bewijst voor ons niet alleen dat de boot perfect is voor gezinnen. Deze award zal ook onze klanten overtuigen,” aldus Aalrud.

De Best for Fun categorie werd gewonnen door de Nederlandse Waterdream 52 California. Waterdream CEO Bernhard van Oranje was opgetogen: "Dit is de eerste keer dat we genomineerd zijn voor deze categorie. Het is een fantastisch succes voor zo'n nieuw merk. De Waterdream heeft veel geweldige eigenschappen, maar is bovenal voor 90 procent recyclebaar. In deze tijd maakt dat het echt bijzonder." De prijs werd uitgereikt door hoofd boottester Alfred J. Boer, die schrijft voor het Belgische blad VAREN en voor Nautique.

V.l.n.r. Bernard van Oranje, Alfred J. Boer en Teun Enklaar

De Silent 60 van het Oostenrijkse Silent Yachts maakte indruk op de jury van de BOB en won in de categorie Best for Travel. Julijan Višnjevec, redacteur van het tijdschrift Val Navtika uit Ljubljana in Slovenië, prees de bijna onbeperkte actieradius. Franz Böse van Silent Yachts uit Oostenrijk nam de prijs in ontvangst: "We zijn erg dankbaar voor deze prijs, want de Silent Yacht 60 is een heel bijzondere boot. Veel van onze klanten willen een voorbeeld stellen met een boot die door hernieuwbare energie wordt aangedreven.”

De Best for Future award, een onderscheiding voor een baanbreker voor innovatieve technologie in combinatie met nieuwe duurzaamheidsconcepten, ging naar de elektrische boot Frauscher TimeSquare 20 uit Oostenrijk. Stefan Frauscher van de scheepsbouwer Frauscher zei: "Innovatie maakt deel uit van ons DNA. Het is tijd om het gebruik van boten te heroverwegen. Wij zijn ervan overtuigd dat dit de toekomst is en dat de Frauscher Times Square 20 daar deel van uit zal maken. Onze elektrische boot is voor iedereen die graag recreatief vaart en deel wil uitmaken van een ontwikkelingsreis die zich richt op energie- en hulpbronnenefficiëntie.”