Nautique 5 2021

Nu in de winkel: Nautique oktober | november

Abonnees van Nautique treffen deze week het nieuwste nummer op hun deurmat aan. Bent u nog geen abonnee? Profiteer dan van onze aanbieding met ruim 30% korting. Of vaar nu snel naar de winkel voor het nieuwste magazine.

In deze uitgave van Nautique vindt u ondermeer een uitgebreide test van de Mulder Favorite 2200 en een reisverslag van onze tocht door de Franse Camargue. Daarnaast voeren we met de Pardo Endurance 60 en de Solaris 60. We hadden een groot interview met superjachtdesigner Cor de Rover van Cor D. Rover Design. Hij vertelt over zijn ervaringen met de kopers van megajachten.

In de rubriek In Beeld kijken we mee tijdens de Rolex Maxi Yacht Cup in Sardinië. Onze historicus Constanteyn Roelofs verklaart het verband tussen horlogemerken als Rolex en de zee, want de tijd en het water zijn al eeuwen verbonden. Daarnaast schreven onze columnisten Geert-Jan Knoops, Wouter Verbraak, Joost van Kleef en Pim van der Marel weer over wat hen bezig hield op het water.

Hieronder het voorwoord van hoofdredacteur Matthijs Goes.

WEER OP REIS

“Kijk maar. Daar.” Oesterkweker Hans Nelis haalt een schelp uit het water en laat zien waarom hij tegenwoordig zijn oesters op ‘tafels’ kweekt. Hij wijst op in de schelp, een gat van de oesterboorder. Het is een Aziatische exoot die het voorzien heeft op alles dat leeft in de Oosterschelde. Het beestje woont net als de oester in een schelp, maar het is meer een slak in een slakkenhuisje. Ziet er leuk uit, maar hij boort een gat in de schelp van de oester en eet hem op. Weg oogst.
We staan in een waadpak op een deels drooggevallen stuk land midden in het water. Nelis opent de oesters die hij uit de roosters op de tafels haalt. Intussen vertelt hij ons over die tafels en de innovaties die de oesterkwekers van Yerseke allemaal doorvoeren. Er is van alles bedacht om te voorkomen dat de hele populatie door de Aziatische oesterboorder wordt opgegeten.

Na een jaar van binnen zitten en thuiswerken is een persreis naar Zeeland het eerste programmapunt van de heropenende wereld. Perstripjes zijn activiteiten die het leven van een hoofdredacteur normaal gesproken zo aangenaam maken. Deze persreis voert naar Schouwen-Duiveland en dus naar Yerseke, waar we het NK Oestersteken bezoeken bij Krijn Verwijs. Twaalf deelnemers moeten dertig oesters zo snel en zo mooi mogelijk opensteken en presenteren aan de jury. De uiteindelijke winnaar is werkt in een visrestaurant in Bruinisse. U begrijpt dat al die oesters natuurlijk niet weggegooid worden. Nee, uw medelijden is niet nodig.

Op de cover ziet een foto van een Mulder Favorite 2200 die in Portugal genomen is. Het schip is daar op eigen kiel naartoe gevaren en Nautique was erbij. Sterker nog, ik mocht zelf de honneurs waarnemen en voer een flink stuk van de reis mee. Ook al zo’n werkje waarvoor u geen medelijden hoeft te tonen.

Ik hoop dat u de afgelopen zomer ook weer de koffers heeft kunnen pakken om met sloep, zeilboot, motorjacht, superjacht of wat dan ook het water op te gaan. De redactie heeft in ieder geval alle mogelijkheden aangepakt om weer in het buitenland te kunnen varen weer met beide handen aangepakt. In dit nummer vindt u dan ook weer verse scheepsprofielen, fotoshoots en interviews die in binnen- en buitenland zijn gemaakt.

Bladert u vooral verder in Nautique (bijvoorbeeld op Blendle of in een exemplaar dat u hier bestelt).

Nieuws
  • Nautique