Team DutchSail – Janssen de Jong wint Grand Prix 4.2 in 69F-klasse

Team DutchSail – Janssen de Jong heeft afgelopen weekend in het Italiaanse Puntaldia de Grand Prix 4.2 in de 69F-klasse gewonnen.

Team DutchSail – Janssen de Jong wint Grand Prix 4.2 in 69F-klasse

Deze seniorenwedstrijd in de spectaculaire foilende 69F monohulls was voor het Nederlandse team het laatste test event in aanloop naar de Youth Foiling Gold Cup Act 3 eind deze maand en de Grand Final van 1 tot 3 november.

Na drie dagen racen in de baai van Puntaldia, op Sardinië, wist het team de Zwitsers, Finnen, Italianen en Russen achter zich te houden in het klassement. Team DutchSail – Janssen de Jong bestaand uit stuurman Cas van Dongen, main trimmer Scipio Houtman en flight controllers Ismene Usman en Merle Louwinger zeilde, na een wisselende start aan het begin van de regatta, op de slotdag met maar liefst vier overwinningen naar de overal overwinning.

© Marta Rovatti Studihrad / 69F Media

Coach Pieter-Jan Postma: “Het format was net iets anders dan in de Youth Foiling Gold Cup. Belangrijkste verschil was de up-wind start en de wat oudere en meer ervaren zeilers op het water. Waaronder de Olympiers Alan Norregard (Fin) en Chris Rast (USA). Daarnaast hadden we een wat lastigere voorbereiding in de afgelopen weken. Er waren wat blessures en ziektes. We hebben veel wijzigingen in de planning moeten doen en hadden wat materiaal problemen met een gebroken mast."

Postma vervolgt: "We zijn dit Grand Prix evenement ingegaan om wat zaken uit te proberen, de winst was nooit het doel. Dat we uiteindelijk wel winnen is mooi meegenomen en staat voor mij symbool voor de progressie die nog steeds in dit team zit. Ook deze regatta hebben de zeilers weer een mooie leercurve laten zien. We gaan ons nu eerst focussen op de derde en laatste ronde van de Youth Foiling Gold Cup, eind deze maand in Cagliari. Direct daarna varen we op 1, 2 en 3 november de Grand Final van de Youth Foiling Gold Cup. Daar moet het voor ons gebeuren. Dat is het hoofddoel van dit seizoen. Samenvattend staan we er goed op maar we zijn er nog niet.”

© Marta Rovatti Studihrad / 69F Media

Reactie Zwitsers

Pietro De Luca, teamgenoot van de eerder genoemde Chris Rast - Section 16: “DutchSail – Janssen de Jong was zeker vandaag (zondag op de finale dag, red.) beter dan wij en zij verdienen het om deze Grand Prix te winnen. Het grootste voordeel van de Nederlanders is hun teamspirit.”

Eindklassement

1. DutchSail - Janssen de Jong (NED) 68,5 punten
2. Section 16 (SWI) 60,5 punten
3. FIN1Racing (FIN) 48,5 punten
4. Fly Marga (ITA) 33,0 punten
5. Space Cobras (Russia) 19,5 punten

Nieuws
  • Marta Rovatti Studihrad / 69F Media