Onderzoek wijst uit: dit zijn de grootste irritaties op het water

Ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie HISWA-RECRON heeft onderzoek laten doen naar de grootste irritaties op het water. Asociaal vaargedrag is er zeker eentje van, maar niet de nummer één.

Irritaties

Het gaat om een peiling, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Motivaction. Wat blijkt? De grootste irritatie is vervuiling (48%), gevolgd door asociale bestuurders (46%) en geluidsoverlast (41%).

Paul de Groot, manager Waterrecreatie HISWA-RECRON: "Het is onoverkomelijk dat er soms wat ergernissen optreden tijdens een dag op het water. Zeker op de mooie zomerdagen als veel Nederlanders eropuit trekken kan het op sommige wateren druk zijn."

We zijn ook best aardig

Het onderzoek richt zich echter niet enkel op irritaties en ergernissen onder Nederlandse watersporters. Ook is gevraagd naar de regels op het water. Zo kent 69% de voorrangsregels tussen kleine en grote boten en weet de helft dat bakboord voor stuurboord gaat.

Ook zijn er genoeg ongeschreven regels die watersporters hoog in het vaandel hebben staan. Andere watersporters helpen is bijvoorbeeld een vanzelfsprekendheid voor 77% van de Nederlanders.

Naast elkaar een handje helpen, groet de helft van de Nederlanders elkaar op het water. De Groot: "Ook op het water zijn er ongeschreven afspraken. Het hoort een beetje bij de watersportcultuur. Zo is zwaaien naar elkaar voor iedereen herkenbaar, houd je watersporters om je heen in de gaten en bied je hulp aan waar nodig. Dit hoort er een beetje bij en kenmerkt ook de gemoedelijke sfeer van watersport."

Populairste provincies

Tot slot heeft HISWA-RECRON gevraagd naar de bestemmingen van Nederlandse watersporters. De meest interessante conclusies: twee op de drie bootbezitters gaat voornamelijk in de buurt van de eigen woonplaats het water op en een kwart zoekt van tevoren een plek in Nederland uit die verder van huis af ligt. Ook opvallend: vooral de jongere generatie (34%) ontdekt graag nieuwe waterrecreatiegebieden. Dubbel zo vaak als Nederlanders tussen de 55-80 jaar.

Populairste provincies? Noord-Holland en Zuid-Holland (21%). Noord-Brabant, Zeeland en Friesland strijden om de derde plek. "Veel mensen kennen de plekken in de buurt, maar Nederland kent onwijs veel prachtige plekken om het water te ontdekken", aldus Paul de Groot. "Overweeg ook eens om een plek op te zoeken die wat verder van huis ligt. Zo ontdek je een nieuw stukje Nederland en is iedere dag op het water anders dan de vorige."

Nieuws
  • Motivaction, HISWA-RECRON, lvb
  • Pexels