5 Tips om je boot veilig achter te laten

Boten en plezierjachten zijn gewilde objecten voor diefstal. Natuurlijk wil je niet het slachtoffer worden van iemand die het op jouw vaartuig heeft voorzien. Gelukkig is er veel dat je kunt doen om diefstal te voorkomen. Met een paar simpele tips maak je jouw boot een stuk onaantrekkelijker voor dieven!

veilig

Tip 1: check en dubbelcheck om schade te voorkomen 

Simpel maar doeltreffend is het systematisch controleren van je boot, voordat je weggaat. Dit is effectief tegen diefstal, maar ook om schade door weer en wind te voorkomen. Maak een rondje door/over je vaartuig en sluit alle ramen, deuren en kuipbanken. Blijf je langer weg, bijvoorbeeld na het vaarseizoen? Demonteer dan apparatuur, zeilen, buitenboordmotor en haal andere kostbare items ook uit de boot. Sluit vervolgens de afsluiters om zinken te voorkomen. Het beste is het uiteraard als er van tijd tot tijd iemand even checkt of alles nog goed is afgesloten en vastgelegd. Ben je daar zelf niet voor in de gelegenheid, kijk dan of er een havenmeester of andere persoon is die het voor je kan doen.

Tip 2: op slot, buit eruit

Dit is een oude bekende om autodiefstal te voorkomen. Maar deze tip werkt net zo goed bij een boot! Laat geen kostbare items in de boot liggen, ook niet voor even. Denk dan aan portemonnee, mobiele telefoon en dergelijke. Sluit de gordijnen, zodat men niet naar binnen kan kijken en sluit de boot altijd goed af, ook wanneer je maar kort wegblijft. Laat uiteraard ook nooit het contactsleutel erin zitten, zelfs niet voor heel even.

Tip 3: kies een veilige aanlegplaats

Zorg dat je een goede aanlegplaats hebt voor je boot. Het liefst in een bewaakte en/of afgesloten haven. Kies een aanlegplaats die goed in het zicht ligt, goed verlicht is tijdens de nacht én die gelegenheid biedt om de boot met een goed slot aan vast te maken, zoals vloerankers of beugels aan de steiger.

Tip 4: goede sloten 

Leg je boot vast met een door je verzekering goedgekeurd ketting- of kabelslot, zoals met een ART-keurmerk. Doe ook de kajuit op slot, eventueel met een keurmerk hangslot. Zet, als je boot op de trailer staan, een wielklem op je trailer en verbindt de trailer met een disselslot aan het vaartuig. Een buitenboordmotor kun je ofwel verwijderen, ofwel ook op slot zetten met een buitenboordmotorslot.

Tip 5: alarm 

Bescherm je vaartuig met een elektronisch beveiligingssysteem; een alarm dat zich duidelijk laat horen wanneer er met de sloten wordt gerommeld. Geef ook duidelijk aan, bijvoorbeeld met een sticker, dat er een alarm op je boot zit. Dit schrikt eventuele dieven al snel af, want zij hebben geen behoefte aan een knetterhard alarm terwijl ze eigenlijk liever onzichtbaar zijn tijdens hun ‘werk’.

Door het uitvoeren van bovenstaande tips, maak je jouw boot onaantrekkelijker voor dieven en creëer je een optimale diefstalbeveiliging.