Kurt Strand's Norway: het vikingschip voor de toekomst

Dit innovatieve superzeiljacht moet meer energie opwekken dan ze verbruikt. Met automatische zeilen en een waterstofcentrale aan boord is de Norway het vikingschip voor de 21ste eeuw en verder.

Kurt Strand's Norway: het vikingschip voor de toekomst

Om de weg naar de toekomst te vinden moet je soms terugkijken naar het verleden. Dat doet de Noorse ontwerper Kurt Strand met zijn concept voor een spectaculair superjacht. De Norway is geïnspireerd op de iconische langschepen van zijn voorouders.

Zijn obsessie met de kracht en de schoonheid van de legendarische vikingschepen gaven hem het idee om een moderne interpretatie te creëren. Met vooraanstaande technieken moet de Norway in staat zijn om de zeven zeeën over te zeilen zonder schadelijke emissies.

Automatisch zeilen

Met het 528 voet (160 meter) lange superjacht maakt Strand een indrukwekkend statement. Drie koolstofvezel masten van elk 315 voer (96 meter) maken het silhouette van de Norway af.

Met een electro-hydraulisch mechanisme zijn de drie masten te roteren om de in totaal bijna 65,000 vierkante meter aan zeil maximaal te benutten. Met een druk op de knop zijn de zeilen in zes minuten automatisch te hijsen en te strijken. Hierdoor zijn er veel minder bemanningsleden nodig dan op een conventioneel zeiljacht.

Stijlvolle energiecentrale

De zeilen vangen niet alleen wind, maar ook zonlicht. Met dank aan een flexibele laag zonnecellen kan de Norway energie opwekken. De stroom wordt vervolgens opgeslagen in een accu, waar het tevens gebruikt kan worden voor de productie van waterstof.

Drie multifuel generatoren kunnen de waterstof vervolgens weer verbranden om het schip mee aan te drijven. Is er geen zon, dan is een overstap op aardgas of biodiesel mogelijk. De waterstofcentrale moet ervoor zorgen dat Norway bij mooi weer meer energie opwekt dan ze verbruikt. Duurzamer dan dat kan bijna niet.

'Sky elevator'

Aan luxe is uiteraard ook gedacht. Norway biedt plaats aan vierentwintig gasten in twaalf rijk uitgeruste suites. Een 40-koppige bemanning zorgt voor een comfortabel verblijf. In het midden van het jacht bevindt zich een cirkelvormig lobby van twee verdiepingen. De bar bovenin geeft de gasten een onverstoord uitzicht over het schip.

Daarnaast is er ruimte voor een sportschool, zwembad, spa, bioscoop, garage, helikopter en zelfs een ziekenhuis. Als kroonstuk is er de 'sky elevator', een lift in de middelste mast die gasten tot een hoogte van maar liefst 103 meter brengt. Een perfecte plek om in all rust de zonsondergang te bewonderen.

Norway is niet het eerste superzeiljacht getekend door Kurt Strand. Eerder presenteerde hij Florida, een ode aan de zonovergoten staat van Amerika. Er zijn helaas nog geen concrete plannen om zijn visie tot leven te brengen, maar wie weet zien we het langschip van de toekomst binnenkort terug.

Superjachten
  • Kurt Strand Design