Er is een Nederlands Kampioen Oestersteken 2021: Joost Deurloo van restaurant Bru 17

Maandagmiddag op 13 september heeft op de oesterputten van Krijn Verwijs Yerseke B.V. voor de achtste keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken plaatsgevonden. Er deden in totaal elf deelnemers mee, maar in de woorden van Henny Huisman: 'Er kan er maar één de winnaar zijn'. In dit geval Joost Deurloo uit Bruinisse.

Oestersteken

Oesters: het geschenk van de zee. Echter is het een vak an sich om de ziltige delicatesse correct te prepareren, vandaar een heus kampioenschap om duidelijk te krijgen wie de allerbeste oestersteker van Nederland is. Wie dat bepaalde? Een vakkundige jury, bestaande uit Caroline Verwijs van Krijn Verwijs Yerseke B.v., Wouter Kik van restaurant Codium en D.P. Arkenbout van Brasserie de Vluchthaven.

Snelheid en kwaliteit

Focuspunt van het kampioenschap was logischerwijs het openen van de oesters. De eerste ronde bestond uit het zo snel mogelijk openen van dertig platte oesters. Op correcte wijze, welteverstaan. Daarbij pluspunten wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed was. Maar raakte het oestervlees beschadigd, of bleef er gruis achter in de oester, dan werden er strafpunten uitgedeeld.

Grote winnaar van dit alles? Joost Deurloo uit Bruinisse van restaurant Bru 17. Alles bij elkaar opgeteld - tijd en plus- en minpunten - maakte dat Deurloo de oesterbaas der oesterbazen is, en dus de nieuwe Nederlands Kampioen.

De kersverse kampioen Joost Deurloo

De tweede en derde plaats waren voor respectievelijk Peter Oreel van Dé Zeeuwse Oestermannen en Manuela Kriekaard van Aqua Triton, de enige vrouw onder de elf deelnemers.

Het Nederlands kampioen oestersteken 2021 werd georganiseerd door Krijn Verwijs Yerseke B.V. (leverancier van Premier schaal- en schelpdieren) en Brasserie de Vluchthaven.

Misschien ook voor jou:
Nieuws uit de Oosterschelde: Het kreeftenseizoen is weer geopend
Culinair
  • Nederlands Premier Kampioenschap Oestersteken
  • Krijn Verwijs Yerseke B.V.