Belgische koning Albert zet superjacht te koop

Koning emeritus Albert en koningin emeritus Paola van België willen van hun superjacht Alpa IV af. Het 26,5 meter lange jacht ligt voor 1,95 miljoen misschien straks bij u aan de steiger.

Alpa

In 2009 kochten de toenmalige koning en koningin van België, Albert en Paola, een superjacht in Italië. Bij Rizzardi lieten ze een 26,5 meter lang schip bouwen naar een ontwerp van Galeazzi Design, met een interieur dat is ontworpen door de tekenaars van Cantieri Navali Rizzardi zelf. Aan boord is plaats voor 8 gasten en 3 bemanningsleden. De twee MTU-motoren geven het schip een kruissnelheid van 28. knopen en een topsnelheid van 33 knopen. Genoeg om snel weg te varen als er nieuwsgierige fotografen in de buurt komen.

Alpa is officieel een marineschip. Dat scheelt de koning BTW...

Al snel na de levering van het jacht kwamen de Belgen erachter dat het onderhoud van het schip vrij prijzig was. Bronnen rond het paleis fluisterden al in 2014 dat het schip onderhands te koop werd aangeboden, maar dat werd van officiële kant altijd ontkend. Nu het jacht bij Ocean Drive te koop ligt voor €1,95 miljoen kan niemand meer ontkennen dat Albert en Paola van hun jacht af willen.

De huidige koning Filip en koningin Mathilde willen het kennelijk niet hebben. Wellicht is het de naam. Alpa staat zonder twijfel voor ALbert en PAola. Ook koning Willem-Alexander en koningin Maxima hebben die originele naamgeving toegepast op hun Wajer 55, die Alma heet: ALexander en MAxima. Waar Alpa bij ons weten niets anders betekent, heeft Alma nog een extra betekenis, omdat het Latijn en Spaans voor 'ziel' is.

Benieuwd wat de andere Royals van Europa varen? Hier een overzicht.

Binnengluren bij de Belgische royals?

Misschien ook voor jou:
Tom Brady vaart Wajer 55, net als koning Willem-Alexander [VIDEO]
Motorjachten
  • Twitter/Belgische Marine