Nieuw Zeeland aast op sportvissers met superjachten

Terwijl Royal Huisman nog bouwt aan het grootste sportvisjacht ter wereld start Nieuw Zeeland volgend jaar met een nieuwe wedstrijd: sportvissen vanaf superjachten. De deelnemers aan de Millennium Cup zeilrace voor superjachten kunnen in ieder geval al meedoen.

Superjacht

Mocht u een jacht hebben dat langer is dan 24 meter en toevallig volgend jaar in Nieuw Zeeland zijn (u moet dan misschien maar snel vertrekken) dan heeft u mazzel. De organisatie van de Millennium Cup heeft een nieuwe wedstrijd bedacht die vlak voor de zeilrace wordt gehouden: NZ Superyacht Fishing Competition 2022.

Deelname staat open voor jachten van 24 meter en langer en aan boord van ieder jacht mogen vijf deelnemers hun hengels uitwerpen om te vissen op striped marlin, blue marlin, black marlin, broadbill swordfish, yellowfin tuna en kingfish, maar ook op de tropical mahimahi. Die laatste schijnt in de zomer wel een behoorlijke strijd op te leveren.

Deelname aan de wedstrijd zorgt ook voor een tijdelijk lidmaatschap van de Bay of Islands Swordfish Club. Dat is de oudste game fishing club in Nieuw Zeeland en de op een na oudste van de wereld. Voordeel van het lidmaatschap is dat er experts aan boord kunnen komen en ook het materieel dat nodig is, mocht u nog helemaal niet bekend zijn met viswedstrijden. De regio van de Bay of Islands wordt door kenners als het El Dorado voor hengelaars geroemd.

Terwijl de wedstrijd volgend jaar al begint, bouwt Royal Huisman in Vollenhove overigens aan het schip der schepen om hier in het deelnemersveld te verschijnen. Het is een visjacht, maar dan extreem groot. Met 52 meter is het bepaald geen Boston Whaler. Ook de zes dekken die allemaal gefocust zijn op activiteiten op het achterdek maken duidelijk dat dit geen 'basic' megajacht is. Dit schip is gemaakt om vissen leuk te maken. Het is alleen de vraag of het, zonder zeilen, ook deel mag nemen aan de NZ Superyacht Fishing Competition als het straks klaar is.

Yacht Life
  • Jeff Brown