LIVE. Rijkste man ter wereld vliegt ruimte in

Nadat vorige week miljardair Richard Branson zijn eerste toeristische ruitmevlucht maakte, is het nu Jeff Bezos' beurt om wat hoger te gaan. De koper van het grootste zeilsuperjacht ter wereld gaat met de Nederlandse Oliver Daemen een nieuw soort superjacht testen.

Oliver Daemen

Jeff Bezos is de oprichter van Amazon en de rijkste man ter wereld. Hij vliegt vandaag met zijn broer Marc en twee anderen de ruimte in. Daarbij zijn de jongste én de oudste astronaut ooit.

Bezos is naast toekomstig astronaut ook een zeiler. Voor hem is het grootste zeiljacht in de wereld in aanbouw in Alblasserdam. Het jacht dat 127 meter lang wordt, gaat zelfs de Black Pearl er klein uit laten zien.
De lancering is vandaag om 15:00 uur Nederlandse tijd in Texas.

Met Bezos vliegen vandaag zijn broer Marc mee en Wally Funk, de oudste astronaut ooit, en daarnaast de Nederlander Oliver Daemen uit Oirschot, hij is de jongste ooit in de ruimte. Funk zou vijftig jaar geleden al de ruimte in gaan, maar ze werd uiteindelijk overgeslagen omdat ze een vrouw is. Bezos vond dat nu juist een goede reden om haar wél mee te nemen.

Vorige week was het de beurt aan Richard Branson om met zijn Virgin Galactic een ruimtevlucht te maken. Waar Branson nét de ruimte wist te halen, gaat Bezos verder. De New Shepard van Blue Origin vliegt naar boven de 100 kilometer hoogte voordat het ruimtejacht terugkeert naar de aarde. Waar Branson en Bezos vooral op de publiciteit richten is Elon Musk al een stap verder, zijn SpaceX heeft al verschillende bemande missies gehad. Het bedrijf bracht zelfs al mensen naar het internationale ruimtestation (en schoot een Tesla het heelal in)

Bezos heeft daarentegen wel een van de meest 'groene' ruimteschepen. De brandstof voor de New Shepard is waterstof en zuurstof, waardoor het ruimteschip in beginsel alleen waterdamp uitstoot.

Nieuws
  • Blue Origin Twitter