Op vakantie in Europa moet gewoon kunnen 'Paniek om kleurcodes is overtrokken'

“Je kunt prima op vakantie en vakantie boeken naar groene en gele bestemmingen in Europa, want voorlopig is het echt niet zo dat je niet binnenkomt.” Dat zeggen Frank Oostdam en Frank Radstake van de ANVR. Volgens hen valt het allemaal best mee met de beperkingen voor vakantiegangers.

Reisadvies

Frank Oostdam heeft er de afgelopen dagen zijn handen aan vol om in diverse televisieprogramma’s en aan online media duidelijk te maken dat het rood en donkerrood op de ECDC-kaart een ander rood is dan het rood van de reisadviezen die het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft.

Frank Radstake laat in gesprek met TravelPro weten dat de soep niet zo heet wordt gegeten als dat die wordt opgediend. “We krijgen van onze leden te horen dat er volop overuren worden gedraaid om ongeruste reizigers te woord te staan en wij begrijpen ook dat reizigers bij hen informeren, maar voordat reizigers met zwaar beperkende maatregelen te maken gaan krijgen moet er nog heel veel veranderen.”

De EU-lidstaten hebben afgesproken dat er sinds 1 juli veilig gereisd kan worden binnen de EU-landen wanneer je als reiziger in het bezit bent van het Digitaal Corona Certificaat (DCC) waar je gebruik van kan maken wanneer je bent gevaccineerd tegen corona, wanneer je bent hersteld van corona en wanneer je bent getest. Er is voor de landen ruimte om aanvullende eisen te stellen aan reizigers uit een specifiek land, maar voor Nederlandse reizigers is dat voorlopig nog niet het geval.”

Nederland dreigt volgens specialisten rood te gaan kleuren op de ECDC-kaart, maar Radstake benadrukt nogmaals dat dat niet vergelijkbaar is met een rood reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. ECDC hanteert de kleuren groen, geel, rood en donkerrood. Pas wanneer Nederland donkerrood kleurt bestaat de mogelijkheid dat landen extra maatregelen invoeren voor Nederlandse reizigers, zoals een quarantaineplicht of zelfs een verbod op reizigers uit Nederland.”

Voorlopig is het volgens Radstake nog niet zover dat Nederland donkerrood kleurt op de ECDC-kaart. “Op dit moment staat Nederland op een gemiddelde van 58,67 besmettingen per 100.000 inwoners over de afgelopen twee weken. Om donkerrood te kleuren op de ECDC-kaart moet dat gemiddelde boven de 500 liggen. Met de vertraging waarop de ECDC-kaart is gebaseerd zal dat, als het al gebeurt, voorlopig niet gebeuren dat Nederland boven de 500 uitkomt. Daarom zijn we ook blij dat de overheid vanavond waarschijnlijk met maatregelen komt waardoor het aantal besmettingen hopelijk gaat afvlakken.”

Bij de ANVR is men van mening dat Buitenlandse Zaken waar mogelijk in haar reisadviezen moet differentiëren. Bij eilanden, zoals de Balearen en Canaria’s is dat prima mogelijk. Als één eiland dé reden is om het reisadvies aan te passen, pas dan ook alleen het reisadvies aan voor dat eiland. Dan zorg je ervoor dat er wel kan worden gereisd naar bestemmingen waar je wel naar toe kan. We hebben het eerder gezien toen alle Noord-Egeïsche eilanden een oranje reisadvies kregen, maar ondertussen is dat aangepast naar alleen Kalymnos.”

Mocht het zo zijn dat bijvoorbeeld alle Canarische Eilanden wél een oranje reisadvies krijgen, waarbij één eiland daarvoor de reden is, dan ziet Radstake geen probleem om toch reizen uit te voeren naar eilanden die wanneer deze individueel waren beoordeeld geen oranje reisadvies hadden gekregen.

Wij zijn geen voorstander van het uitvoeren naar Europese bestemmingen met een oranje reisadvies, behalve als je merkt dat duidelijk identificeerbare bestemmingen zijn meegenomen die individueel op basis van de criteria geen oranje reisadvies hadden gekregen. Wanneer dat uit relevante data blijkt, dan kan je daar prima een reis naartoe uitvoeren. Dat Corendon Turkije uitvoert, vind ik onder de huidige omstandigheden goed verdedigbaar. Ook Dirk Jan Nieuwenhuis van Buitenlandse Zaken heeft deze week op televisie gezegd dat hij begrip heeft voor de stellingname van Corendon, ondanks dat hij er aan toevoegde dat de Nederlandse overheid nog steeds reizen naar oranje gebieden afraadt.”

Mocht een klant alsnog niet willen gaan, ga dan in gesprek en probeer bijvoorbeeld om de reis om te boeken. Zie dat als coulance, zeker niet als keihard consumentenrecht. Louter en alleen op basis van het reisadvies heb je als consument geen recht om te annuleren. Er moet sprake zijn van onvermijdbare buitengewone omstandigheden. Over het algemeen horen we dat reisbedrijven er met consumenten goed uitkomen”, aldus Radstake.

Radstake vindt dat er ook zo naar bestemmingen buiten de EU moet worden gekeken. Er is een mooie set aan criteria waar naar wordt gekeken bij het bepalen van een reisadvies voor Europese bestemmingen. Wij vinden dat die set ook gebruikt moet worden voor bestemmingen buiten de EU.”

Nieuws
  • Travel Pro