Sunreef toont groter duurzamer zeiljacht

De Poolse bouwer van motor- en zeilcatamarans Sunreef heeft wat nieuws. Na de 50-, 60-, 70- en 80 Eco is dit de 100 Eco. Het is een enorm catamaranzeiljacht bekleed met zonnepanelen en uitgerust met elektromotoren.

Sunreef 100 Eco

Op zichzelf zijn zeilschepen al milieubewuster dan motorboten. Desondanks kan het nog schoner door ook de verbrandingsmotor uit het zeiljacht te verwijderen. Dat brengt een risico met zich mee dat de stroom ergens opraakt, maar goed ook de bunkertanks in uw jacht kunnen leegraken. Sunreef heeft het probleem van range anxiety op een zeiljacht echter opgelost door niet alleen een flinke hoeveelheid batterijen mee te sturen, maar ook een berg zonnepanelen.

De Sunreef 100 Eco heeft 242,5 vierkante meter aan zonnepaneel aan boord. Aangezien u ook het liefst op een zonnige dag naar buiten gaat zorgen de zonnecellen voor een flinke lading stroom. Sunreef heeft het over 45 kWp. Het is afhankelijk van uw locatie wat dat betekent in kWh. Volgens onze simpele berekening betekent dat in ieder geval dat uw accu's sneller leeglopen dan u ze met zon kun bijvullen als u gaat motoren met de twee 270 kW sterke motoren. Maar goed, u hebt een zeilboot om ermee te zeilen en u zou er ook voor kunnen kiezen om de krachtbronnen niet maximaal aan te spreken. Als u maar 30 kW van de motor aanspreekt en in de zon gaat varen, dan kunt u in theorie door blijven varen tot u echt geen zin meer heeft.

Nieuws
  • Sunreef