Gaat Ierland er met de America's Cup vandoor?

Nu Nieuw Zeeland de kans heeft laten lopen om de America's Cup als host nation te ontvangen bij de volgende editie steken de geruchten over een nieuwe locatie de kop op. Een van de opvallendste namen: Ierland.

America's Cup

De Royal Cork Yacht Club is met zijn oprichting in 1720 een van de alleroudste zeilverenigingen ter wereld. En ondanks dat feit hebben de Ieren nog nooit de eer gehad om een America's Cup te mogen organiseren. Volgens de Irish Examiner brachten afgevaardigden van de organisatie achter de America's Cup afgelopen weekend een bezoek aan Cork. Ze liepen daarmee vooruit op de melding gisteren van het afketsen van de onderhandelingen in Nieuw Zeeland.

De onderzoekers waren er niet alleen om kennis te maken, maar ze maakten ook een vlucht over de haven om de mogelijkheden te bekijken. Van Ierse zijde waren diverse officials van de gemeente Cork en het graafschap Cork aanweizg, maar ook de minister van Buitenlandse Zaken had de tijd genomen om de zeilbazen te ontmoeten. De woordvooerder van minister Simon Coveney bevestigde de aanwezigheid van de bewindsman: "A small international team assessed sites in Cork last weekend for potential future events. Mr Coveney attended a number of briefings and presentations on the excellent facilities and sites Cork City and Harbour has to offer for major international tournaments."

De Ieren verwachten een economische spin-off van het event van ongeveer een €1 miljard. Naast Cork zijn ook Cowes, op het Isle of Wight (Solent), Jeddah in Saoedi Arabië, Singapore en het Spaanse Valencia in de running voor de organisatie.

Met een economische waarde van €1 miljard is het de vraag waarom geen Nederlandse haven zich hebben gemeld voor de organisatie. Een combinatie van races op het IJmeer voor de deur bij de K.N.Z.&R.V in Muiden en In Shore racing bij het Rotterdamse Hoek van Holland om de hoek bij de K.R.&Z.V 'De Maas'. Het zou toch ook leuk klinken met Nederland als America's Cup host.

Holland's Glorie
  • America's Cup