Nederlands succes in bloedstollende finish eerste etappe The Ocean Race Europe

Met een voorsprong van 6 seconden na 1.300 zeemijl wist The Austrian Racing Project met de Nederlandse schipper Gerwin Jansen en Navigator Jolbert van Dijk de eerste etappe van The Ocean Race Europe gewonnen in de VO65's. Bij de IMOCA 60’s ging de winst naar CORUM L’Épargne van de Franse schipper Nicolas Troussel.

The

Wat een finish. Na 1.300 nautische mijlen en 4 nachten op zee, was het alsof de eerste etappe van The Ocean Race Europe net was gestart. Zowel in de eenheidsklasse VO65 als in de ontwikkelingsklasse IMOCA 60. De exclusion zone voor de Portugese kust zorgde voor een noord/zuid splitsing in de vloot. De VO65 Mirpuri Foundation Racing en het IMOCA 60 Team and Bureau Vallée kozen de noordelijke route met het oog op een koudefront. Hoewel die strategie aanvankelijk gunstig leek te zijn, moesten ze het uiteindelijk afleggen tegen de zuidelijke gelukszoekers. De lichte en veranderlijke wind zorgde tevens voor continue positiewisselingen in de kop. Nek aan nek ging het richting de eindstreep.

The Austrian Ocean Racing Project met de debuterende, Nederlandse schipper Gerwin Jansen (Hasselt) en navigator Jolbert van Dijk (Lelystad) trokken aan het langste eind in de VO65. Zij wisten in op het nippertje Ambersail - 2 achter zich te houden. Dan hebben we het over slechts iets meer dan 6 seconden! Het Nederlandse Team Childhood I van schipper Simeon Tienpont zat daar weer 55 seconden achter. Sailing Poland van schipper Bouwe Bekking kwam een kleine minuut later als vierde over de eindstreep. Binnen ruim 5 minuten waren alle zeven VO65’s binnen.

Bij de IMOCA 60’s ging de winst naar CORUM L’Épargne van de Franse schipper Nicolas Troussel. De voorsprong op 11th Hour Racing team was ongeveer 1,5 minuut. Binnen een tijdsbestek van ongeveer een kwartier waren alle 5 IMOCA 60’s binnen.

Voor de voorlopige uitslagen, zie https://www.theoceanrace.com/en/europe/racing/tracker.

Nieuws
  • The Ocean Race Europe
  • The Ocean Race Europe