Nieuw koninklijk jacht van £200 miljoen voor the Queen?

Sinds de Brexit lijkt het Verenigd Koninkrijk de wind weer in de zeilen te hebben. Met het wegvallen van allerlei Europese regels kan het land weer onbeschaamd staatsteun verstrekken. Bijvoorbeeld aan de scheepsbouw. Boris Johnson lijkt koningin Elizabeth een nieuw koninklijk jacht te willen geven.

Royal Barge Queen Elizabeth

Boris Johnson houdt er kennelijk van om te spenderen. Of het nou miljarden zijn voor het AstraZeneca-vaccin voor de bevolking, of het gouden behang op de muur bij Downing Street 10. Het geld rolt weer door de begroting sinds Groot-Brittannië op 1 januari dit jaar definitief uit de Europese Unie stapte. Het nieuwste plan lijkt helemaal een middelvinger naar het steeds federaler opererende Brussel te zijn: een koninklijk jacht voor de monarch van het Verenigd Koninkrijk en het gemenebest.

£200 miljoen

Met een prijskaartje van £200 miljoen wordt het een flink jacht, maar is het nog steeds een stuk goedkoper dan het schip van Roman Abramovich. De Rijke Rus laat momenteel voor een half miljard euro een boot in elkaar zetten in Duitsland. In Nederland kan Boris Johnson met omgerekend €230 miljoen natuurlijk flink shoppen. Bij Feadship, Damen, Heesen, Oceanco en Huisman kan voor zo'n bedrag een enorm schip van de helling rollen.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling van Johnson. Hij wil de Britse industrie steunen met de aankoop van een nieuwe koninklijk jacht. Volgens de The Telegraph zou de opvolger van HMY Britannia misschien wel vernoemd kunnen worden naar de onlangs overleden echtgenoot van de koningin. Prince Philip was natuurlijk een zeeman in hart en nieren, zoals ook duidelijk werd tijdens zijn begrafenisceremonie enkele weken terug.

Britannia

HMY Britannia © Brunopress

Het moet een doorn in het oog van de premier zijn dat zijn koningin geen eigen jacht heeft. De kleine koninkrijkjes van Denemarken en Noorwegen hebben schitterende klassieke jachten tot hun beschikking. Ook een mini-prinsdom als Monaco heeft een koninklijk jacht. Sinds de HMY Britannia in 1997 door Tony Blair werd afgedankt, heeft de Engelse vorst geen eigen schip meer en moet de familie schepen charteren bij particulieren. Een overzicht van royale jachten ziet u hier.

In Nederland heeft de koninklijke familie ook geen officieel koninklijk jacht. Prinses Beatrix kreeg voor haar achttiende verjaardag de Lemsteraak Groene Draeck cadeau van de Nederlandse scheepsbouw. Koning Willem-Alexander vaart zijn Wajer 55 genaamd Alma in Griekenland, terwijl zijn neef prins Bernhard zelf schepen verkoopt onder zijn bedrijf Waterdream.

Of en wanneer het nieuwe Britse jacht er daadwerkelijk komt, moet in de komende weken duidelijk worden. Er blijken in de afgelopen 25 jaar al vaker geruchten te zijn geweest over een nieuw jacht. Boris Johnson zou al binnen enkele dagen het nieuws wereldkundig kunnen maken, als The Telegraph een betrouwbare bron heeft. Mocht Downing Street 10 net zo lek zijn als het Catshuis, dan kunnen we op dinsdag al een persconferentie verwachten.

Nieuws
  • Brunopress