Nederlandse zeilboot gehuurd voor mensensmokkel naar Engeland

Een in Friesland gehuurde zeilboot is in Engeland onderschept met acht illegale Albanese immigranten aan boord. Kennelijk rook de verhuurder onraad, want iemand lichtte de politie in over de vreemde reis naar Engeland.

Smokkelboot

Acht Albanezen, een Duitser en een Engelsman zijn door de politie in Groot-Brittannië aangehouden. De Albanezen reisden als illegale immigranten naar Engeland, terwijl de Engelsman en de Duitser als bemanning op het gehuurde zeilschip voeren. Het schip, een Bavaria 45, werd in Friesland gehuurd bij een particuliere verhuurder.

Het schip vertrok vervolgens op 10 of 11 april vanuit een Friese haven aan het IJsselmeer. Op 13 april kwam bij de politie een melding binnen dat het schip een vreemde reis aan het maken was. Daarop checkten de opsporingsambtenaren bij de sluizen in de buurt of het schip nog op het IJsselmeer voer. Het jacht met de tien opvarenden bleek echter verdwenen.

Daarop lichtte de politie de Engelse collega's in, die op onderzoek uit gingen en op 15 april troffen ze het schip met de tien opvarenden aan. De acht Albanezen bleken illegaal te proberen om naar Engeland te migreren, terwijl de Brit, die woonachtig is in Friesland, en de Duitser als bemanning de boot voeren.

Het jacht was door de sluizen bij Kornwerderzand gevaren, maar het is niet duidelijk waar de Albanese landverhuizers aan boord zijn gegaan.

Nieuws
  • Politie