Varen in Kroatië is de perfecte vakantie

Als er nog een onontdekt juweel in Europa is, dan is het zeker Kroatië. Het land heeft een enorme kustlijn met duizenden inhammen en beschutte plekken, maar ook havensteden en eilanden om bij te ankeren of aan te meren. En de zon schijnt er (bijna) altijd.

Kroatië

Als wij nu een vliegticket in onze hand gedrukt zouden krijgen dan zouden we onmiddelijk naar Split vliegen om daar op een zeilboot te stappen. De havenstad van de Romeinse keizer Diocletianus is een perfecte uitvalsbasis voor een vakantie aan, op of in de Adriatische Zee. De boulevard van Split doet niet onder voor die in menig mondain oord, maar is nog niet overlopen door de toeristische hordes uit de hele wereld. Met de boot varen we in een uur naar het prachtige eiland Hvar, waar de jetset zijn superjachten voor anker legt.

Hvar © Ivo Biocina

Maar ook in de regio rond Rovinj is het heerlijk zeilen en varen. Voor de zeilers zijn er in normale jaren honderden regatta's in Kroatië, hoewel dat er dit jaar ongetwijfeld minder zijn, is het nog steeds een aanrader van formaat. En nu we het er toch over hebben, Kroatië doet er alles aan om het coronavirus onder controle te houden. In het kader van Safe Stay in Croatia zijn de veiligheidsprocedures zo opgesteld dat iedereen een onbezorgde vakantie kan hebben in het EU-land.

Varen

De citadel van Dubrovnik © Luka Esenko

Wie de bekende serie Game of Thrones heeft gezien, is al bekend met het zuidelijk gelegen Dubrovnik. Vanaf zee is de stad eigenlijk nog beter te zien. De eeuwenoude vestingwerken op de rotskust zien er uitdagend uit, maar zijn natuurlijk uitnodigend. Voor de kust ligt het eiland Lokrum waar een mooi botanisch park is aangelegd.

Over eilanden gesproken, daar heeft Kroatië er genoeg van. Voor de kust van het land liggen maar liefst 1.244 grotere en kleinere eilanden. Ze zijn allemaal omgeven door het kristalheldere water van de Adriatische Zee. Aan de kust van het land zijn meer dan 60 jachthavens die passanten verwelkomen of waar u een boot kunt huren. Daarnaast zijn op talloze plekken aanlegsteigers met faciliteiten voor de watersporter. Wie zich niet helemaal zeker voelt op zee kan ook een schip met bemanning huren.

Rovinj bij vallende duisternis © Ivo Biocina

Ook Rovinj is een perfecte plek om uw nautische reis te beginnen. De jachthaven van Rovinj is volledig beschermd tegen de wind door het kleine eiland Sveta Katarina. Vanuit deze charmante stad met zijn middeleeuwse architectuur kunt u een bezoek brengen aan de Brijuni-archipel, dat het enige nationale park in Istrië is en op slechts twaalf mijl buiten Rovinj ligt.

Het amfitheater van Pula © shutterstock

Aan land is ook genoeg te zien. Leg bijvoorbeeld aan in Pula, waar nog veel Romeinse gebouwen overeind staan. Het vijfde grootste amfitheater van de wereld, uit de eerste eeuw na Christus, staat er midden in het centrum en wordt nog steeds gebruikt.

Nautique-redacteur Jasper de Graaff is een jarenlange fan van Kroatië: "We gaan steeds terug voor de ideale vaarvakantie, maar ook op het land is het goed uit te houden, want er zijn overal kamers, huizen en villa's te huur. En de keuken is natuurlijk Mediterraan. Tja, wie houdt daar nou niet van?"

Hoe kom je er?

Zeilend Kroatië verkennen is een droom die uitkomt © Aleksandar Gospic

De eerste methode is natuurlijk uw jacht vanuit de Middellandse Zee om Italië heen varen om bij Kroatië te komen. Als u ter plekke een schip huurt, heeft u ander vervoer nodig. Bijna alle keren dat wij in Kroatië waren, reden we over de schitterende en moderne snelwegen van het land. De vrijwel lege snelwegen zijn alleen al een reden om eens naar Kroatië te gaan, zo leuk kan rijden zijn. Mocht u nou helemaal niet van autorijden houden, dan kunt u natuurlijk het vliegtuig pakken. Er zijn directe vluchten van vrijwel alle Nederlandse, Belgische en Duitse luchthavens.

Op naar Kroatië, want Trust me, I’ve been there.

Travel
  • Kroatië
  • Ivo Biocina/Luka Esenko/Aleksandar Gospic/Shutterstock