Nautor's Swan toont snelste monohull ooit: ClubSwan 125

Een monohull met een canting keel én met foils. De ClubSwan 125 heeft alle innovaties van de laatste jaren aan boord om de snelste monohull te worden die ooit werd ontworpen. Het schip vertoonde zich onlangs voor het eerst buiten.

Clubswan125

De tewaterlating van de eerste ClubSwan 125 staat gepland voor juni, en het ziet er naar uit dat de bouwers hun deadline gaan halen. De romp van het schip is klaar en heeft een camouflagekleurenschema gekregen om nog wat geheimen te bewaren. Volgens Nautor's Swan wordt de ClubSwan 125 the most advanced and radical maxi yacht in sailing history. Tja, dat is nogal een claim. Maar ze weten wat ze doen, gezien het succes van de ClubSwan 36 waarvan er inmiddels al 20 zijn verkocht en ook de ClubSwan 80 die inmiddels bij Persico in Italië wordt gebouwd.

De romp, het deck en de steunende structuren van het schip zijn gemaakt van superlichte en extreem sterk koolstofvezel. Tussen de lagen koolstof en prepreg zitten lappen nomex en corecell. Het zorgt ervoor dat het jacht sterk en licht is, waardoor de balast op de ideale plek geplaatst kan worden.

Ontwerper Juan Kouyoumdjian: "When I started working on the project of ClubSwan 125 together with Nautor’s Swan and the owner’s team, I felt thrilled. Design a racer sailboat, able to reach a speed in the region of 15 knots upwind and will always be faster that the wind speed downwind is something unique. I truly believe ClubSwan 125 will raise the stakes in the sailing world and set a milestone in the whole marine industry." De koper van het schip kwam naar de ontwerpers met een simpele opdracht: teken en bouw een records brekend high-performance superjacht.

Het jacht krijgt in ieder geval een canting keel en heeft een bijzonder mooi C-vormig daggerboard dat rondom de romp kan draaien als foil.

Holland's Glorie
  • Nautor's Swan