Zo varen de royals: van Koning Willem-Alexander tot Prins George

Denemarken

Een Koninklijk bezoek aan Flensburg met de KDM Dannebrog. © Brunopress

Het Deense koninklijk huis heeft de 90 jaar oude KDM Dannebrog tot zijn beschikking. Koningin Margrethe gebruikt het jacht regelmatig, bijvoorbeeld om mee op staatsbezoek te gaan in Duitsland. Het jacht is 78 meter lang en heeft een breedte van 10 meter. Net als het Britse voormalig koninklijk jacht Brittannia kan het in geval van noog worden omgebouwd tot hospitaalschip.

Uiteraard heeft de koninklijke familie van Denemarken met het jacht de meeste havens van Denemarken, Groenland en de Faroër Eilanden aangedaan. Daar is het jacht tenslotte voor. Maar ook voor de persoonlijke vakanties in de Middellandse Zee kan de familie gebruikmaken van het schip dat met 9 officieren en 43 matrozen een flinke bemanning heeft.

Noorwegen

K/S Norge. © Brunopress

Vond u het Deense koninklijk jacht al lang, dan kunt u zich verbazen over het nieuwere en langere schip van koning Harald V van Noorwegen. Het jacht K/S Norge kwam in 1947 in Noorse handen, nadat het aanvankelijk in 1937 als jacht werd gebouwd voor de eigenaar van vliegtuigbouwer Hawker Siddeley, Thomas Sopwith. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het schip ondergebracht bij de Britse Marine als een bewapend jacht. In die tijd werd het gebruikt voor evacuaties waarbij hoge snelheid van belang was en bij minder agressieve oorlogshandelingen, zoals het commando bij de overgave van een eskader van 33 U-Booten van de Duitse marine.

In Noorse handen werd het schip in 1947 weer omgebouwd tot een echt jacht en ter beschiiking gesteld aan de toenmalige koning Haakon. Het jacht was de inlossing van een belofte die de koning bij zijn troonsbestijging in 1905 werd gedaan. Door de armoedige toestand in Noorwegen na het afstaan van Zweden (en de nog niet ontdekte olierijkdommen) duurde het 42 jaar voordat hij zijn jacht eindelijk kreeg. Maar op zijn 75e verjaardag was het dan eindelijk zo ver.

Hoewel het schip officieel een privé-eigendom van de koning is, heeft het wel een bemanning die deel uitmaakt van de Noorse Marine.

Monaco

De Pacha III. © Brunopress

Het kleinste landje van Europa heeft wel een naam hoog te houden op het gebied van glamour. Aangezien de meesten naar Monaco afreizen om er hun rijkdom te laten zien, kunnen de familieleden van zijne doorluchtige hoogheid Prins Albert II niet achterblijven. Zij varen daarom op op Pacha III.

In vergelijking met de schepen van de Noorse en Deense koninklijke families is het een jacht van niets, maar het is op de Middellandse Zee alleen al fijn om op het water te kunnen zijn. De koninklijke paleizen staan vlakbij op de kant.

© Brunopress

De Monegaskische royals gebruiken het jacht voornamelijk voor dagtripjes in de buurt van het prinsdom zelf. Het schip was een cadeau van Stefano Casiraghi aan zijn echtgenote prinses Caroline van Monaco. Hij gaf het jacht aan haar vlak voordat hij bij Saint-Jean-Cap-Ferrat verongelukte met een powerboat tijdens een wedstrijd.

Spanje

MY Fortuna. © Brunopress

Officieel heeft Spanje geen koninklijk jacht, maar dat hoeft de koninklijke familie er – net zoals in Nederland – niet van te weerhouden te varen. Net als zijn vader Juan Carlos heeft de huidige koning Felipe van Spanje zeilersbloed door de aderen stromen. Juan Carlos kwam veel aan de start van races met zijn zeilboot van het type Draak. Daarnaast had hij een van de snelste varende superjachten. Dit schip met de naam Fortuna was een cadeau van allerlei ondernemingen op de Balearische eilanden. In 2014, tijdens het hoogtepunt van de kredietcrisis in Spanje, besloot Juan Carlos dat het tijd was om het schip van de hand te doen.

© Brunopress

Het gebrek aan een motorjacht hoeft een koning er natuurlijk niet van te weerhouden toch de zee op te gaan. Sterker nog, zeilend doet hij dat veel liever. Op zijn zeiljacht Aifos 500 doet koning Felipe mee aan zeilwedstrijden, zoals hierboven de King's Sailing Cup/Copa del Rey in Palma de Mallorca.

Yacht Life
  • Brunopress