Zo varen de royals: van Koning Willem-Alexander tot Prins George

Uiteraard varen de koninklijke families van Europa niet in de kleinste jachten die er te vinden zijn, maar de Arabieren doen het doorgaans net wat beter. Toch is het ter gelegenheid van Koningsdag eens leuk om in de botenhuizen van de Royals te kijken. Dit vaart de Europese hoogadel.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima

Sinds 2020 vaart koning Willem-Alexander met zijn Wajer 55 in Griekenland rond. Althans, hij kon er toen hij het jacht net had gekocht een paar uur van genieten, toen hij alweer terug moest keren omdat ook een staatshoofd zich natuurlijk aan de reisbeperkingen van de lockdown moet houden. Hoe dan ook, hij spekte de Nederlandse economie door een paar miljoen euro bij de Heegse werf Wajer uit te geven. Minder Royal, maar toch ook interessant: ook American Football-legende Tom Brady kocht zo'n Wajer 55, dus de koning weet wat hij koopt.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens een boottocht naar Saba. © Brunopress

Willem-Alexanders neef prins Bernhard vaart intussen op een van zijn eigen jachten. De zakenprins is niet alleen eigenaar van het circuit in Zandvoort, hij heeft ook een eigen jachtwerf. Dit bedrijf, Waterdream, begon jaren geleden met het bouwen van sloepen. Toen kwam de 65 California, een totaal ander jacht. Eigenlijk is het meer in de richting van de schepen van Wajer, alleen dan nog veel groter. Na de 65 California kwam vorig jaar de Waterdream 52 California.

Groene Draeck

Prinses Beatrix op haar Groene Draeck. © Brunopress

Naast de motorboten hebben de Oranjes ook een zeiljacht tot hun beschikking. Prinses Beatrix kreeg ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag een cadeau van 'het Comité Varend Nederland'. Het werd een Lemsteraak met zeilnummer VA18. Zowel als koningin, als inmiddels weer als prinses, werd Beatrix regelmatig gespot aan boord van het zeiljacht de Groene Draeck.

Koning Willem-Alexander was in 2010 nog prins Willem-Alexander toen hij voor het laatst als 'admiraal' de vlootschouw tijdens Sail 2010 afnam. In 2015 was zijn oudste neef prins Maurits de admiraal aan boord van de Groene Draeck.

De Nederlandse royals op de Groene Draeck. © Brunopress

In vergelijking met de buitenlandse royals, varen de Oranjes maar in goedkope, kleine bootjes. Vooral de Monegaskische, Noorse en Deense koningshuizen hebben nog flinke jachten in hun koninklijke havens liggen.

Groot-Brittannië

Voormalig jacht van de Britse koninklijke familie: 'The Bloodhound'. © Brunopress

Wie the Crown heeft gekeken, zal zich vast de beelden van het voormalige Britse koninklijk jacht herinneren. Het schip Brittannia is echter al in 1997 uit de vaart genomen. Het enorme jacht is 126 meter lang en 17 meter breed. Zeker in 1954 was het een groot jacht. Helaas voor prins Charles en zijn zonen William en Harry, is het jacht echter niet meer in bedrijf. Ze moeten het met een veel kleiner zeiljacht doen, maar ook dat is tegenwoordig eigendom van de stichting die voor het onderhoud van HMY Brittannia zorgt.

De Bloodhound wordt dus ook niet meer gebruikt door de leden van de koninklijke familie. Desondanks zeilen de Royals zeker nog wel. Kate Middleton, oftewel de Princess of Wales, is een fanatiek zeilster en laat zich dan ook graag uitnodigen om op te komen draven bij het Royal Yacht Squadron in Cowes.

Kate Middleton zeilt lekker mee tijdens de King's Cup. © Brunopress

Ook haar echtgenoot prins William komt regelmatig aan boord van allerlei zeilschepen. Of dat de Engelse delegatie aan de America's Cup is, of een ander jacht, hij doet mee.

Prince George. © Brunopress

De laatste jaren moeten de Britse royals het echter voornamelijk doen met gecharterde jachten. De volgende generatie koninklijke zeilers dient zich al aan. Hierboven is prins George, de zoon van William en Catherine al te zien als klein zeemannetje.

Denemarken, Noorwegen, Monaco, Spanje

Klik door naar de volgende pagina voor de waanzinnige jachten van Noorwegen, Denemarken en Monaco.

Yacht Life
  • Brunopress