Marineman Prins Philip overleden op 99-jarige leeftijd

De echtgenoot van de Britse Queen is vanochtend overleden op Windsor Castle.

prins Philip

Het Britse koningshuis heeft zojuist bekend gemaakt dat prins Philip vandaag op 99-jarige leeftijd is overleden.

Aankondiging

"Met groot verdriet laat Hare Majesteit de Koningin weten dat haar geliefde echtgenoot, Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Philip, Hertog van Edinburgh, is overleden", luidt het officiële bericht van de royal family. Volgens de aankondiging is prins Philip vanochtend 'vredig gestorven' op Windsor Castle.

Prins Philip worstelde al langere tijd met zijn gezondheid en bracht eerder dit jaar al enkele weken door in verschillende ziekenhuizen, onder andere voor een hartoperatie. Op 10 juni van dit jaar zou hij zijn honderdste verjaardag vieren. Dat zou overigens geen al te groot feest worden, want daar had de prins ondertussen geen behoefte meer aan. Een beetje minder formeel mocht ook wel van de man die wel vaker lak had aan het overdreven royal-leven.

Zo raakte hij tijdens een bezoek aan het witte huis een keer in gesprek met twee butlers, voor wie hij vervolgens zelf de glazen inschonk, en veroorzaakte de prins ophef toen hij tegen Britse studenten in China zei dat ze daar niet te lang moesten blijven, omdat ze ander spleetogen zouden krijgen. Het zorgde voor rillingen bij de royal watchers en een hele hoop dat-kan-echt-niet-achtige uitspraken. Ook door The Crown liep zijn reputatie nog een deuk op. maar hem kon het echter allemaal niet brommen. Juist dat maakte hem, vooral bij het Britse volk, behoorlijk geliefd.

Nieuws
  • Brunopress