80 Sunreef Power catamaran: drijvende luxe villa

Hoewel vrijwel niemand er bij stilstaat is Polen ondertussen een van Europa’s grootste producenten van boten. Sunreef Yachts is een van de vooraanstaande werven die zich met succes manifesteert in het hogere segment. De 80 Sunreef Power is hiervan een treffend voorbeeld.

80 Sunreef Power

Geen houtje-touwtje werk, maar producten van hoge kwaliteit. Niet voor niets laten grote merken als Brunswick een deel van hun producten in Polen produceren en tal van ‘Nederlandse’ sloepen en tenders vinden hun oorsprong in het land van Lech Wałęsa. En dus ook Sunreef.

Voordat we dieper ingaan op dit ruimtewonder nemen wij u even terug naar de jaren 90 van de vorige eeuw, toen de Fransman Francis Lapp zich tijdens zijn deelname aan een autorally verbaasde over de enorme technologische vorderingen in Polen. De grote potentie doet hem besluiten in dit land te gaan ondernemen en hij legt zich vervolgens toe op het ontwerp en de installatie van elektrische systemen. Tegelijkertijd ontwikkelt Lapp interesse voor het zeilen met kleine racecatamarans. Niet veel later koopt hij een grote kajuitcatamaran om hiermee in Madagaskar een charteronderneming op te zetten. En zoals het wel vaker gebeurt, slaagt hij er niet in om een betere, comfortabeler cat volgens zijn ideeën te vinden op de markt en besluit in 2002 om een eigen productiefaciliteit in Gdansk op te zetten. Sindsdien ontvangt de werf talloze prestigieuze onderscheidingen dankzij het gebruik van baanbrekende technologieën; zo lanceerde hij met de 60 Sunreef Power Lilu de eerste meerromper met Volvo IPS aandrijving.

Rafael Nadal op zijn Sunreef

Tijdens het Polboot Yachting Festival, afgelopen zomer in de Poolse havenstad Gdynia, konden wij uitgebreid kennismaken met de 80 Sunreef Power, een bijna 24 meter lange en 12 meter brede catamaran (achteraf blijkt deze show zo ongeveer de enige in Europa geweest te zijn die nog doorgang kon vinden). De populariteit van het Sunreef model dat wij hier bespreken is trouwens behoorlijk gestegen nadat proftennisser Rafael Nadal besloot om zijn trouwe Monte Carlo in te ruilen voor een 80 Sunreef Power, waarvan hij sinds juni 2020 naar verluidt met veel plezier gebruikmaakt. Uiteraard is zijn eigendom volgens zijn specificaties gebouwd, maar dit geldt feitelijk voor elk Sunreef Yacht. Immers, deze 80-voeter kan worden geleverd in talloze interieuropties, al dan niet voorzien van een gescheiden hut voor de bemanning. Er varen dan ook geen twee identieke exemplaren rond. Onze 80 Sunreef Power betreft bouwnummer drie en werd kort na de proefvaarten overgedragen aan een Aziatische eigenaar. Net als het jacht van Nadal maakt deze catamaran gebruik van twee MAN-dieselmotoren met een vermogen van 1200 pk elk, waar 2 x 575 pk als standaard motorisering geldt. Daarnaast heeft dit jacht een andere indeling van het woongedeelte, een ander interieur en een andere indeling van de flybridge.

360 m² leefruimte

Lees verder >>>